Jezični savjet:

Kaseta ili kazeta

Francuzi kažu cassette, Talijani cassetta, Englezi cassete, Nijemci Kassette. A mi kažemo kazeta. Ali i kaseta. I tko je sad u pravu? Onaj tko kaže kazeta? Ili kaseta? I od kud nam uopće ta zbrka sa s i z? Situacija je sljedeća, katkad se osnovni lik prilagođenice oblikuje pod utjecajem jezika posrednika, odnosno jezika iz kojeg je prilagođenica preuzeta u hrvatski, a ne iz jezika iz kojega riječ izvorno potječe. Riječ kazeta francuskog je podrijetla. Da nije bilo utjecaja jezika posrednika, u ovom slučaju njemačkog, mi bismo govorili kaseta. Isti je slučaj s riječi bazen. No, nitko ne govori basen. To je zato što je riječ bazen potpuno uklopljena u hrvatski sustav sa z, dok se pri kazeta/kaseta uporaba još uvijek koleba, pa možemo zaključiti da su oba lika pravilna. Zato možemo reći kazeta. Ali i kaseta.U arhitekturi pak imamo samo kasete. A to nisu nikakve audio ili video vrpce već udubine kao ukrasi na stropu koje nastaju ni više ni manje nego kasetiranjem. Tako kasetirati znači praviti na stropu udubljenja. A kazetirati ne znači baš ništa.

Autoput ili autocesta

Autoput i autocesta se razlikuju po putu i po cesti. Što je točno? Točan je i put i cesta. Obično, međutim, kažemo - rimska cesta, ne kažemo rimski put. Cesta je umjetni put. Cesta ima cestara. Nastala vjerojatno od latinskoga strata. Tako su Nijemci uzeli svoju riječ za umjetni put - Strasse. A put je opći izraz. Put je i klanac, i nogostup, oputina, putanja, prt, prtina, puteljak, putić, putina, ulica i stranputica. I cesta.
Zato ispravno kažemo hrvatske autoceste. Baš kao i naši susjedi Slovenci koji kažu avtocesta. Englezi autocestu zovu svakako: expresway, što bi u doslovnom prijevodu bila brza, ekspresna cesta, ali i highway - velika cesta i motorway - cesta za motorna vozila. Njemci pak kažu Autobahn. Bahn je put. A Autobahn naravno put za aute. Mađari isto tako kažu autopalya. Španjolci zato kažu autopista . Zapravo, autocesta kad malo razmislimo i je pista za aute. Samo što auti još uvijek ne lete. No, možda jednog dana i to bude moguće.