Razgovor s Hansom Dietrichom GenscheromPred stotinama okupljenih uglednih Hrvata i Nijemaca, uručena je nagrada Hrvatsko-njemačkog društva Bonn, Hansu Dietrichu Genscheru.


Uvijek mi je bilo jasno, budućnost svih europskih država je Europa. Nekad smo govorili Europska zajednica, a danas EU. I za Jugoslaviju i zemlje nastale nakon nje, s obzirom na dobre izglede za pristup Hrvatske EU-u, zadovoljan sam onim što sam činio. Želio bih da je u području bivše Jugoslavije razvoj tekao još brže, istaknuo je H.D. GenscherJe li to ona EU koju ste zamišljali svih tih godina? Ili je postala drukčijom?

 Ne, ova EU ispunjava očekivanja koja su nam postavili mnogi ljudi u srednjoj Europi i u JI Europi. Države koje su pripadale Varšavskom paktu i one kao Jugoslavija koje to nisu, sve su imale stanovništvo koje je s velikom pozornošću pratilo razvoj u EZ-u. Znali su da kao Europljani imamo smo jednu zajedničku budućnost, a to je Europa. To je kraj europske povijesti rivalstava i europskih bratoubilačkih ratova. Danas je Europa zona stabilnosti i mira u svijetu, a to je važno.Kad se kaže EU, Hrvati su uvijek nestrpljivi. To je nestrpljiv narod. Što biste im Vi rekli?

I ja sam nestrpljiv kad je riječ o napretku. Ali, nisam Hrvat, nego Nijemac. Time želim reći da to što Hrvatska želi što prije biti članicom EU-a jest sasvim razumljivo. Te nestrpljivosti bilo je kod svih zemalja članica. Što biste rekli poslovnim ljudima u Njemačkoj? Je li Hrvatska dobra prilika, ili se što mora promijeniti?

 Nakon Drugog svj. rata postoje tradicionalne veze s Jugoslavijom i narodima. I s Hrvatima. S jedne strane, mnogi su radili u Njemačkoj, s druge, predivna hrvatska obala bila je traženo mjesto za odmor. A još je uvijek! Poznajemo se, susrećemo se na razne načine. To je utjecalo na pozitivnu klimu za gospodarsku suradnju. Zato mislim kao i oni koji kažu: “Angažman u Hrvatskoj, to se uvijek isplati!”Jeste li s g. Westerwelleom (MVP) razgovarali o JI Europi i što?

 Razgovarali smo svako malo o europskim pitanjima, pa i o pitanju članstva svih onih država koje danas još nisu članice. On gleda na to pozitivno, kao što sam i ja gledao tijekom svojega mandata. Dobivate nagradu Hrvatsko-njemačkog društva. Evo prilike da nešto poručite hrvatskim gledateljima!

 Priznanje doživljavam kao veliku čast. Smatram ga znakom srdačnosti i prijateljstva. To je ono što treba povezivati narode u Europi, što povezuje Nijemce i Hrvate. Oni se susreću zadnjih desetljeća. Jedni su turisti u Hrvatskoj, drugi rade u Njemačkoj. Tu su velike dodirne točke, za mene je lijepo iskustvo dobiti nagradu, zahvalan sam za to!Kako vidite, kako će jednoga dana izgledati regija JI Europe, gdje su Hrvatska i druge zemlje?

 Europa i ujedinjenje imaju čudesno djelovanje. Postavljeni su na dobrobit svih sudionika. Ne u korist jednoga, a na teret ostalima. Filozofija je: pojedinoj zemlji je dobro ako je svima dobro. Tako smo s drugima isprepleteni, pa je interes napretka u raznim dijelovima Europe jednak. Na zapadu, jugu, sjeveru, ili na istoku, svejedno. Mislim da će velika dostignuća koja smo imali na zapadu prije kraja Hladnoga rata i podjele Europe, ta dostignuća će biti realnost i u novim članicama EU-a. To je to! Hvala za razgovor!

Molim lijepo!Jozo Ćurić
komentator na HTV-u
1. listopada 2010