Mi ćemo opstati!

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić poziva Hrvate iz BiH da se u ovo malo, još za to preostalih dana, uredno registriraju za tamošnje izbore.

Nedavno u Münchenu, slušao sam propovijed koju dugo neću zaboraviti. Jer i sam već dugo želim saznati neku novu ideju o rješenju u BiH, uzalud tražim teoriju, rješenje, ideju, način, recept, medijski ili politički model, nekakav domišljeni model za koji bi se vrijedilo zauzeti. Model opstanka i postizanja praktične ravnopravnosti Hrvata u BiH. Model rješavanja hrvatskog pitanja u toj zemlji u moderno novo doba, u teoriji možda pronatoovsko i proeuropsko, a u dnevnoj praksi BiH tužno, nasilno, nadglasavajuće i presezajuće prema Hrvatima kao konstitutivnom narodu bez kojeg te države nema.

S velikom pozornošću slušao sam propovijed uzoritog kardinala Puljića hrvatskim vjernicima, mahom gastarbajterima i njihovoj djeci i unucima. U crkvi Svetog Mihaela u središtu Münchena, rekao je među ostalim i ovo:

Vi znadete, dolazim iz te zemlje Bosne i Hercegovine, gdje su i Hrvati katolici stoljećima bili i opstali. Danas smo na pragu da nas ZANIJEČU! Sa svih strana! I mislite da smo se prepali? Nismo! Mi ćemo tamo ostati! Naši su pređi znali umirati za tu vjeru, i mi ne smijemo izdati njih naše pretke! Da budemo kukavice, njihovi sinovi i kćeri? Mi ćemo tamo opstati!

Zato vas želim hrabriti! Mi kao hrvatski narod, ovdje u Europi, donesimo baštinu vjere svojih otaca. Ne stidimo se svojih korijena. Znate, možda ću sad malo kritički reći. Čujem da mi znaju reći: “Tamo se ne može živjeti, tamo nema hrvatske vojske, tamo nema hrvatske policije, nema hrvatske škole!”. Jel’, ovdje to ima sve?

...Mi kao hrvatski narod moramo u prvom redu graditi slogu na vjeri otaca koju smo baštinili!...Sloga i zajedništvo, bez obzira iz koje države dolazimo!...

Tako je, među ostalim, govorio uzoriti kardinal. Ne treba uz današnje stanje Hrvata u BiH velikog dodatnog povoda za dobar razgovor s njim. Tražio sam da mi kaže odgovor, ideju kako nešto promijeniti, kako pomoći jednom narodu kojeg žele zanijekati u moderno doba? Kako se demokratskim sredstvima za to izboriti, u okružju koje nije povoljno ni lako, ni ekonomski, ni politički, ni psihološki? Narodu kojem Hrvatska, takva je psihološka predodžba u velikom dijelu BiH, sve više bezosjećajno i zabavljena samom sobom, okreće maćehinska leđa.

Nedavno snimljen razgovor s kardinalom pogledajte u videoprilogu.

Jozo Ćurić
komentator na HTV-u
5. srpnja 2010.