DVB-T odašiljanje u HDTV kvaliteti

HDTV – Televizija visoke kvalitete (High Definition Television - HDTV) je tehnologija kojom se odašilju televizijski signali u rezoluciji slike višoj od televizije standardne kvalitete (Standard Definiton Television – SDTV, 625 linija, 50 Hz). 

Televizija visoke kvalitete (HDTV) je poboljšana varijanta digitalne televizije, koja nudi sliku i zvuk znatno više kvalitete nego kod sadašnje analogne televizije.   

U stvari, po kvaliteti je bliža kinematografskoj slici nego onome na što smo navikli kod televizije.

Slika visoke kvalitete je  naročito  pogodna za TV prijamnike s velikim zaslonom.

HDTV daje oštriju sliku nego SDTV zbog toga što ima veći broj linija i elemenata slike na zaslonu, čime se postiže da slika izgleda oštrija i detaljnija. Međutim, na doživljaj kvalitete, kako ga vidi gledatelj, utječu i drugi čimbenici osim oštrine, kao što su:

• svjetlina i kontrast zaslona,
• prikaz boja,
• vrsta programa,
• veličina zaslona i udaljenost gledatelja od zaslona,
• kvaliteta pratećeg zvuka,
• kvaliteta prijama

U Hrvatskoj se za DVB-T emitiranje TV programa u u visokoj kvaliteti (HDTV), sukladno Strategiji prelaska na digitalnu televiziju, koristi sustav kodiranja video signala MPEG-4.

Hrvatska radiotelevizija je u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o.  28.3.2007. godine krenula u probno emitiranje TV programa u HDTV formatu. Emitirao se testni program HRT-HD u punom HD formatu (1920x1080). Test se emitirao s HRT doma (Prisavlje) na CH26 (514MHz, CR 2/3, GI 1/8) i moguće ga je bilo pratiti samo na području grada Zagreba., a kasnije je napravljena i mreža odašiljača koja je do 4. veljače 2011. radila u eksperimentalnom radu. Do tada su naime, vrijedile dozvole za eksperimentalno emitiranje DVB-T HDTV signala, koje su vražene HAKOM-u te je  s danom 4.2.2011. prestalo eksperimentalno odašiljanje HDTV signala sa SVIH odašiljačkih lokacija u Hrvatskoj.

Digitalna regija

Pozivna oznaka

Lokacija

Ch

Tx

D01

DVB-T / HDTV

JOSIPOVAC

33

D04

DVB-T / HDTV

ZAGREB - KELEKOVA 7A

56

D04

DVB-T / HDTV

ZAGREB - PRISAVLJE 3

56

D04

DVB-T / HDTV

SVETA NEDELJA

56

D05

DVB-T / HDTV

VEPRINAC

36

D05

DVB-T / HDTV

PULAC

36

D08

DVB-T / HDTV

SPLIT - MARJAN

46


 
Tijekom Europskoga nogometnog prvenstva 2008. gledatelji HRT-a mogli su primati i gledati sve utakmice koje su se emitirale uživo, u visokoj kvaliteti (HDTV) u formatu 16:9 putem mreže digitalnih zemaljskih odašiljača koji emitiraju HD signal.

Ostalo vrijeme se putem tih istih odašiljača odašiljao redoviti program HTV 2 u digitalnoj tehnici, ali u standardnoj kvaliteti (SD) u formatu 4:3. 

Da bi se pratio TV program u visokoj kvaliteti  (HDTV), potrebno je imati TV prijamnik (LCD ili Plasma), koji je Full HD ili HD ready i koji ima ugrađen MPEG-4  DVB-T prijamnik (dekoder).

U slučaju da TV prijamnik nema ugrađen MPEG-4  DVB-T prijamnik (dekoder), potrebno je dodatno kupiti i priključiti digitalni zemaljski prijamnik (DVB-T) koji omogućava  prijam MPEG-4 signala. Taj zasebni uređaj treba priključiti na TV prijamnik putem HDMI ili DVI kabela.

DVB-T prijamnik(dekoder) koji omogućava prijam MPEG-4 signala može, osim programa u HD kvaliteti, omogućavati i prijam TV programa koji se odašilju kao MPEG-2 signal, a koji su standardne kvalitete (SD).

Sustav kodiranja MPEG-4 se ne koristi samo za emitiranje HDTV signala već i za emitiranje SD signala, što se koristi, primjerice, u susjednoj Sloveniji.

TV prijamnici, koji  nose oznaku Full HD ili HD ready, a imaju u sebi ugrađen DVB-T prijamnik (dekoder) za prijam signala  MPEG-2 omogućavaju prijam programa samo u standardnoj (SD) kvaliteti.  S pomoću tih prijamnika-dekodera (MPEG-2) nije moguć prijam programa u HDTV tehnici te se na TV prijamniku čuje samo pripadajući ton HDTV programa.