Na dan svete Katarine mnoge opet magla brine

Ni ove se godine jedna od najpoznatijih izreka iz pučke meteorologije neće ostvariti na sam dan, ali se vjerojatnost za mjestimice malo snijega povećava potkraj studenoga i početkom prosinca.

No, do vikenda će se nastaviti stabilno vrijeme - na moru i u gorju pretežno sunčano i razmjerno toplo, a po nizinama česta, ponegdje i dugotrajna magla i niski oblaci, osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje će stoga biti i razmjerno hladno, gdjegod uz mogućnost izmaglice i rosulje. Valja spomenuti da će već u četvrtak, te osobito u petak i subotu magle i oblaka biti i gdjegod na Jadranu, posebice sjevernom. Pritom se u subotu povećava vjerojatnost za jugo i mjestimičnu kišu, a od nedjelje za buru, ponegdje ponovno jaku...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

A nekima može biti zanimljiva i neuobičajena prognoza/najava pripremljena za emisiju "Nagrade hrvatskog glumišta", koja se može vidjeti na HTV2 od 20,05 sati, a i kasnije na HRTi platformi.

U srijedu stabilno, uz slabiju buru, ali posvuda ne i sunčanoDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno i maglovito. Sunčana su razdoblja moguća poslijepodne, ali samo u višim predjelima. Temperatura zraka bit će između -2 i 4 °C.

Izraženog dnevnog hoda temperature neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj zbog magle i niskih oblaka koji se mogu zadržati i veći dio dana. U gorju je ipak velika vjerojatnost za sunčana razdoblja i temperaturu višu nego u nizinama.

Na sjevernom Jadranu sunčano, u noći i ujutro još uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru koja će oslabjeti. Po kotlinama Gorskog kotara i Like nakon jutarnje magle, danju će prevladavati sunčano, osobito u višem gorju. Jutro će u gorju biti hladno uz mraz, ali će danju uz obilje sunca temperatura porasti na 9 ili 10 °C, na Jadranu na 13 ili 14 °C.

Vedro će biti i u Dalmaciji, ali ujutro u unutrašnjosti mjestimice može biti magle i slabog mraza. Uz obalu će puhati umjerena bura koja će poslijepodne oslabjeti, a more će biti malo do umjereno valovito. Poslijepodnevna temperatura od 13 u Zagori do 17 °C na otocima.

Još toplije bit će na jugu Hrvatske, uz temperaturu zraka između 15 i 18 °C. Prevladavat će sunčano uz umjerenu buru koja će prema kraju dana slabjeti."

Do vikenda još stabilno...

"U većini nizina unutrašnjosti u sljedeća tri dana stabilno, što u ovoj situaciji znači maglu i niske oblake, gotovo cjelodnevne, iz kojih može biti slabe rosulje. Temperatura zraka uglavnom između -1 i 4 °C. U gorju i unutrašnjosti Dalmacije će nakon jutarnje magle prevladavati sunčano i danju toplije nego u nizinama. U subotu postoji mogućnost slabih oborina.

Na Jadranu će prevladavati sunčano, ali se povećava vjerojatnost za maglu i niske oblake, osobito na sjevernom dijelu. U subotu oblačnije, uz mogućnost za mjestimičnu kišu i umjereno jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.