Početkom tjedna ponegdje mraz!

Nakon ovotjednih nedaća koje su prouzročili obilna kiša i vjetar, slijedi nam nekoliko stabilnih, suhih dana, povoljnih za radove na otvorenom.

Na samom početku tjedna pripazite na jutarnju hladnoću. Naime, najniža temperatura zraka u kopnenim predjelima na 2 metra visine bit će većinom od 0 do 3 °C, a pri tlu i niža. Stoga će poljoprivrednici u unutrašnjosti po potrebi zatvoriti plastenike ili prekriti osjetljivo povrće na otvorenom. Na oprezu trebaju biti i proizvođači cvijeća. No, računajte da će u idućem tjednu biti i ugodnih, pa i iznadprosječno toplih dana, s najvišom dnevnom temperaturom zraka i višom od 20 °C.

Veći dio tjedna bit će pogodan za aktualnu berbu maslina. Maslinari u Dalmaciji imat će suhe dane za obavljanje radove. Maslinare na sjevernom Jadranu bi slaba kiša sredinom tjedna mogla kratkotrajno ometati. Nova promjena vremena moguća je za vikend, ali ipak provjerite kasnije dnevne prognoze.

Temperatura tla će odmicanjem tjedna rasti, a toplina će biti povoljna za rast sveg bilja. Na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 10 u gorju do 18 °C uzduž Jadrana.

Za kraj se možemo podsjetiti da je danas spomendan sv. Luke, a pučka izreka o vremenu na taj dan kaže: „Sv. Luka – snijeg zahuka“. Na snijeg ćemo još pričekati. Osim šarolikih toplih boja na lišću drveća, u idućem će tjednu biti i toplog jesenskog vremena, pogodnog za poljoprivredne radove.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.