"Iz daleka se vidi oblak iz kojega će daždjeti."

Slijede nam obilne kiše, u gorju moguće i susnježica, vjetrovito vrijeme i osjetan pad temperature zraka. Najniža temperatura zraka u prvoj polovini tjedna vjerojatno će na kontinentu biti u granicama od 2 °C do 5 °C, a uzduž Jadrana od 9 °C do 12 °C. Najviša temperatura, i to tek u drugoj polovini tjedna, u granicama od 12 °C u gorju pa do 20 °C u Dalmaciji. Kiša koja će već u nedjelju biti obilna nastavit će se i u sljedećem tjednu. Posebno će obilna vjerojatno biti sredinom tjedna, i to u gorju i duž Jadrana. Moguće su količine u kratkom vremenu i veće od 100 mm.

Kako jedna nedaća ne dolazi sama računajte i na izrazito vjetrovito vrijeme pa i nagle i brze promjene smjera vjetra. Stoga svakako pratite dnevne prognoze vremena i sva dostupna upozorenja te ne dozvolite da vas brze promjene vremena iznenade.

Za sada preporučamo da prve dane sljedećega tjedna barem ponegdje koliko toliko iskoristite i pokupite dozrele plodove, u kontinentalnim krajevima ako već niste - završite s berbom kukuruza i drugih ratarskih i voćarskih kultura. Dakako, i u gorju i uzduž Jadrana poduzmite sve mjere odvodnje i spriječite štete od vjerojatnih bujičnih tokova.

Iako će se tlo osjetnije ohladiti još uvijek je srednja dnevna temperatura relativno visoka, na desetak cm dubine na kontinentu od 10 °C do 14 °C, a duž Jadrana uglavnom 15 °C, 16 °C.

Pred kišu dobro je iskopati jame za sadnju, kad za to dođe vrijeme, raznih voćnih sadnica. Eto pratite dnevnu prognozu vremena, ali i sami pogledajte u nebo jer: "Iz daleka se vidi oblak iz kojega će daždjeti."


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.