19. sezona serije „Zakon i red: Odjel za žrtve“ od iduće srijede na HRT-u

Zagreb, 9. listopada 2020. - Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 14. listopada na Drugom programu (HRT- HTV2) u terminu od 23:25 sati počinje s prikazivanjem nove, 19. sezone popularne serije „Zakon i red: Odjel za žrtve.“
 
Ova dugovječna serija do sada je osvojila 51 nagradu i 149 nominacija. Radnja ove napete i emocijama nabijene serije iz NBC-jeve franšize "Zakon i red" prati život i rad detektiva elitnoga njujorškog Odjela za žrtve, koji istražuju slučajeve silovanja, zlostavljanja djece i obiteljskog nasilja.
 
Poručnica Olivia Benson (M. Hargitay) vršiteljica je dužnosti zapovjednice Odjela i iskusna veteranka koja se u karijeri nagledala svega. Veoma je empatična i poslu pristupa sasvim profesionalno. Istodobno se bori s demonima prošlosti i kao majka maloga djeteta strepi pred budućnosti, zbog čega se poistovjećuje i sa žrtvama i s počiniteljima zločina.
 
Za ulogu Olivije Benson Mariska Hargitay osam je puta nominirana za nagradu Emmy u kategoriji glavne glumice u dramskoj seriji, kojom je 2006. i ovjenčana. U istoj je kategoriji šest puta nominirana za nagradu Udruženja američkih glumaca te dvaput za Zlatni globus, koji je dobila 2005. Četiri je puta osvojila nagradu Gracie Allen u kategoriji glavne glumice, i to 2004., 2009., 2014. i 2017. Godine 2013. dobila je i zvijezdu na holivudskome Šetalištu slavnih.
 
Detektiv Odafin Fin Tutuola (Ice T) zamjenik je Olivije Benson, poznat po svojem britkom humoru i dugogodišnjem radu na tajnim zadacima, zbog čega je idealni partner svim svojim kolegama.
 
Detektivka Amanda Rollins (K. Giddish) predanim se radom dokazala u Odjelu, ali svejedno se iz dana u dan mora hvatati ukoštac s problemima s kojima se susreće na poslu.
 
Detektiv Dominick Sonny Carisi (P. Scanavino) u ekipu unosi svježinu i osebujni pristup istragama.
 
Pomoćnik okružnog tužioca Rafael Barba (Raúl Esparza) vrsni je odvjetnik koji se predano i gorljivo bori za pravdu žrtava seksualnih zločina.
 
Glumci koji gostuju u seriji već dugi niz godina dobivaju raznorazna priznanja. Nagradu Emmy u kategoriji najbolje gostujuće glumice u dramskoj seriji osvojile su Ann-Margret (2010.), Ellen Burstyn (2009.), Cynthia Nixon (2008.), Leslie Caron (2007.) i Amanda Plummer (2005.). Od nominiranih glumaca valja izdvojiti Brendu Blethyn, Carol Burnett, Robina Williamsa, Marciu Gay Harden, Angelu Lansbury, Marlee Matlin, Mare Winningham, Barbaru Barrie, Marthu Plimpton, Jane Alexander i Tracy Pollan.
 
Godine 2015. serija je osvojila nagradu zaklade Imagen za najbolju seriju u udarnom terminu, i to zahvaljujući pozitivnom prikazu Hispanoamerikanaca u medijima. Godine 2012. serija je dobila nagradu NAACP Image za najbolju dramsku seriju. Od četrnaest nominiranih epizoda, šest ih je osvojilo nagradu Prism, i to zbog vjerodostojnog prikaza zloporabe droga i psihičkih bolesti. Tri su epizode nominirane za nagradu GLAAD Media za najbolji prikaz LGBT zajednice. Serija je deset puta nominirana za nagradu Edgar Allan Poe u kategoriji najbolje epizode, koju je dvaput i osvojila.
 
Franšiza "Zakon i red" i dan-danas privlači gledatelje, a "Odjel za žrtve" otkupilo je više od 250 televizijskih kuća iz cijeloga svijeta.
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr