I nakon Dana učitelja suho vrijeme ostaje samo želja

Ako vam ponedjeljak nije bio "neki", znajte da bi vam utorak mogao biti još nepovoljniji, pogotovo ako promjenu vremena i meteoroloških uvjeta osjećate i bez spoznaje vremenske prognoze. I to veći dio dana u većini Hrvatske ne zbog puno oblaka i kiše, nego zbog ponovno sve zamjetnije južine i pada tlaka zbog približavanja novog frontalnog poremećaja s kojim će tijekom svježije srijede gotovo posvuda pasti barem malo kiše, a ponegdje će opet biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i olujnih nevremena, na Jadranu i pijavica.

U četvrtak i petak diljem će Hrvatske biti stabilnije i danju ponovno toplije, ali uz svježija jutra, osobito u unutrašnjosti, gdje se ne smije isključiti mogućnost slabog mraza pri tlu, uglavnom u gorju. Tijekom vikenda je pak sve vjerojatnije novo pogoršanje biometeoroloških prilika, te dolazak sve mnogobrojnijih oblaka, iz kojih ponegdje može pasti i malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju...

Detaljniju, u ponedjeljak poslijepodne aktualnu prognozu po područjima, za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremio Marko Vučetić, dipl. ing. iz Sektora za agrometeorologiju DHMZ-a.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Utorak: barem djelomice sunčano, ali ponegdje i malo kišedr. sc. Tanja Renko: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu utorak će početi uz dosta oblaka, ponegdje i malo kiše, a zatim će u nastavku dana biti barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 13 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Danju malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će već od jutra prevladavati sunčano vrijeme. Umjeren jugozapadni vjetar brzo će premještati oblake kojih će povremeno biti na nebu. Ujutro, dok će još biti bez vjetra - mjestimice magla.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano, ujutro po kotlinama unutrašnjosti uz maglu. Niski oblaci će se uz umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak gomilati na navjetrinskim padinama gorja pa će tijekom dana malo kiše pasti ponajprije u dijelu Gorskog kotara i na širem riječkom području. Prema kraju dana oblaka će posvuda biti više pa će rasti i vjerojatnost za kišu.

U Dalmaciji većinom sunčano, no ujutro će uz više oblaka mjestimice pasti malo kiše, najčešće u obliku pljuskova. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, u sjevernoj Dalmaciji i jugozapadni, pa će more biti malo, ujutro i umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske prijepodne promjenjivo, uz mjestimičnu kišu, moguće i grmljavinu, a ne može se isključiti i pojava pijavica. U nastavku dana djelomice sunčano. Umjereno jako jugo slabjet će i okretati na jugozapadnjak, potom sjeverozapadnjak."

U srijedu kišovitije i svježije, pa...

"U srijedu će se jače naoblačenje s kišom i grmljavinom brzo premještati sa sjevera prema jugu Jadrana, pri čemu će jugo i južni vjetar zamijeniti umjerena do jaka bura s kojom će se do četvrtka posvuda i razvedriti. Bura će već u četvrtak ujutro na sjeveru i sasvim oslabjeti. Petak također posvuda pretežno sunčan, uz slab vjetar promjenjiva smjera.

Na kopnu srijeda prevladavajuće oblačna i svježija, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Do četvrtka ujutro će se razvedriti i uslijedit će dva većinom sunčana dana pri čemu će jutra biti svježa i maglovita, a tijekom dana ponovno toplije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.