Nakon kiše i velikih valova nedjelja ima manje izazova

31,4 °C u Gradištu pokraj Županje i na osječkoj zračnoj luci te 30,6 °C u Osijeku, 30,5 °C u Vukovaru, 30,0 °C u Đakovu od ove su subote trenutačno još neslužbeni novi listopadski rekordi na tim meteorološkim postajama DHMZ-a, a nakon dojave s klimatoloških postaja u nedjelju ujutro - možda se poneki rekord još i "poboljša" te se pojavi još poneki. Pritom je osobito zanimljiv novi rekord u Osijeku, gdje podaci postoje još od 1899. godine!

I dok su zbog za listopad neuobičajene topline u većini Hrvatske probleme vjerojatno imali rijetki - jako i olujno jugo smetalo je mnogima, a i pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, kasnije i drugdje.

U nedjelju će u većini krajeva biti sunčanije, sa slabijim vjetrom, te svježije, iako i dalje uz temperaturu zraka barem oko prosječne za početak listopada. Pljuskova i grmljavine bit će uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, te na dubrovačkome području, ujutro još ponegdje i na istoku.

U ponedjeljak i osobito u svježiju srijedu kiše će biti u većini Hrvatske, a ni ostalih dana sljedećega tjedna posvuda neće biti suho, posebice ne na Jadranu i područjima uz njega. A uz prevladavajući jugozapadnjak i jugo neće biti ni hladno. Dapače...


Detaljniju, u subotu poslijepodne aktualnu prognozu po područjima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Nedjelja: sunčanije, ali i svježije, ponegdje kiša...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U noći i ujutro na istoku Hrvatske većinom oblačno s kišom, mjestimice i grmljavinom. Tijekom dana djelomice sunčano, uz većinom slab vjetar, te svježije nego u subotu, ali i dalje uz temperaturu iznad prosjeka za ovo doba godine - jutarnju od 12 do 14 °C, a poslijepodnevnu između 23 i 25 °C.

Malo niža u središnjoj Hrvatskoj, iako uz više sunčana vremena nego u nedjelju. U noći i tijekom jutra još mjestimice kiša i grmljavina. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice će biti kiše, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadnjak i jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, uz obalu između 15 i 17 °C. Najviša dnevna od 15 do 18 °C, uz more između 20 i 22 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, ali u noći pljuskovi i grmljavina, mjestimice i izraženiji. U noći još jako jugo će oslabjeti pa će danju biti slabo do umjereno, a more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, uz obalu između 16 i 19 °C, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 24 °C. 

Podjednaka će temperatura zraka biti i na jugu Hrvatske, gdje će tijekom noći i jutra biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i obilnijih, a tijekom dana barem većinom suho i barem djelomice sunčano. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo."

I u novome tjednu promjenjivo...

"U ponedjeljak i utorak u unutrašnjosti barem djelomice, u ponedjeljak ponegdje uz malo kiše. U srijedu prolazno naoblačenje s kišom, ponegdje i u obliku pljuskova koje može pratiti grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Bit će svježije nego prethodnih dana, osobito u srijedu.

Na Jadranu u prvoj polovini idućeg tjedna promjenjivo, povremeno s kišom, osobito u srijedu, kada pljuskovi ponegdje mogu biti i izraženiji. Najviše sunčana vremena bit će u utorak. Puhat će uglavnom umjeren jugozapadnjak i jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.