Početkom zadnje četvrtine vrijeme u znaku južine

Nova promjena vremena tijekom četvrtka će se primjećivati po jačanju jugozapadnjaka i juga, padu tlaka zraka, te gomilanju oblaka iz kojih mjestimice već može pasti i malo kiše, a i po promjeni raspoloženja, razdražljivosti i nesanici kod meteoropata.

Uvod je to u novo prilično promjenjivo razdoblje, koje će potrajati i početkom novoga tjedna. Osim povremene kiše, opet češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega, bit će i razmjerno vjetrovito, uz često umjeren, gdjekad i jak, na Jadranu i jači jugozapadni i južni vjetar, te osobito jugo. Uz sve to, nakon prolaznog osvježenja prošlih dana - sljedećih će temperatura zraka ponovno biti barem oko prosječne za doba godine, većinom čak i viša, posebice u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Stoga će i početak listopada, kao i ovogodišnji rujan - jedan od toplijih u povijesti mjerenja - pridonijeti ostvarenju i prošlih i aktualnih dugoročnih prognoza za jesen i posljednju četvrtinu ove iznadprosječno tople godine.


Još poneku meteorološku zanimljivost, kao i u srijedu poslijepodne aktualnu detaljnu prognozu po područjima za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Četvrtak jača južina, ponegdje već malo kišedr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno oblačno, prijepodne ponegdje i oblačnije, a većinom će u Podunavlju pasti i malo kiše. Slab i umjeren sjeverozapadni vjetar okrenut će poslijepodne na južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka između 10 i 13 °C, a najviša dnevna od 17 °C u oblačnijem Podunavlju do 20 °C u zapadnim predjelima.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, a ujutro ponegdje i maglom. Prijepodne će proteći uz slab vjetar, dok će popodne zapuhati jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura podjednaka kao u srijedu, pa i malo viša.

Na zapadu će se oblaci tijekom dana sve više skupljati kako bude puhao jugozapadnjak, zatim i jugo, pa će sunčanih razdoblja posvuda biti više prijepodne. Mjestimice će pasti i malo kiše, vjerojatnije popodne i navečer, a ujutro će po gorskim kotlinama biti i magle. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježe, uz temperaturu zraka od 4 do 7 °C. Duž obale i na otocima sjevernog Jadrana od 10 do 15 °C, a dnevna između 17 i 22 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, no uz gorje će se skupljati oblaci. Mjestimice će pasti i poneka kap kiše. Vjetar još uglavnom slab, uz obalu ujutro većinom burin, sredinom dana jugozapadnjak, a prema večeri sve češće jugo. More će biti mirno ili malo valovito. Dnevna temperatura od 20 do 23 °C."

Od petka oblačnije, uz daljnje jačanje južine, češću kišu...

"Već u petak će na Jadranu biti i oblačnije i vjetrovitije, uz češću kišu. Puhat će jako i vrlo jako jugo koje će u subotu jačati mjestimice na olujno. U subotu će lokalno biti i izraženijih pljuskova, a zatim će nedjelja duž većeg dijela obale ipak biti manje kišovita i manje vjetrovita.

U kontinentalnom području će u petak povremene kiše biti uglavnom u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i vjetrovitije. Subota posvuda vrlo vjetrovita, a bit će i česta kiša, ponegdje i obilna. Nedjelja će većini predjela donijeti predah od kiše.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.