Zadnjeg rujanskog dana sva područja osunčana

"Nakon kiše dolazi sunce", stara je izreka valjana i za ove dane, do sada s čestom kišom, a sredinom tjedna suhe pa i pretežno sunčane te danju ponovno toplije. Stoga će vjerojatno opet biti dosta vozača na dva kotača pa i nužan dodatan oprezan sudionika u prometu, kao i slavljenika na dan sv. Mihovila. Zbog mjestimične magle po nizinama unutrašnjosti, te jutarnje hladnoće, na oprez biometerolozi upućuju i plućne bolesnike, kao i one s krvožilnim bolestima.

Od petka će, s jačanjem južine jutarnja temperatura biti u porastu, ali će rasti i vjerojatnost za povremenu mjestimičnu kišu, koja će sigurno opet padati na Jadranu i uz njega, gdjekad i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, dok će je u sjevernijim krajevima biti znatno rjeđe, i u manjim količinama.


Detaljniju u utorak poslijepodne aktualnu detaljnu prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

U srijedu većinom sunčano i danju toplije, ali nakon hladnijeg jutraDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu u noći i ujutro uz više oblaka još može pasti malo kiše, a danju će biti djelomice sunčano uz umjeren, povremeno i jak sjeverozapadni vjetar. Nakon jutarnjih 8 do 12 °C, najviša dnevna temperatura zraka bit će između 19 i 21 °C.

Svježe, ponegdje i maglovito jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj, a zatim barem djelomice sunčano s poslijepodnevnom temperaturom oko 20 °C.

Nakon jutarnje svježine u gorju, uz temperaturu između 4 i 7 °C te mjestimičnu maglu, danju obilje sunca. Pretežno sunčano bit će i na sjevernom Jadranu. Vjetar će biti slab, uz obalu će ujutro puhati slaba bura, danju uglavnom slab sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka između 16 i 20 °C, na moru od 20 do 22 °C.

Još malo toplije bit će na srednjem Jadranu, ali će osobito u unutrašnjosti Dalmacije jutro biti svježe, uz temperaturu između 6 i 8 °C. Prevladavat će sunčano, ujutro uz burin, danju do umjeren sjeverozapadni vjetar.

I na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, uz najvišu temperaturu zraka između 21 i 23 °C. Uz obalu će biti slabe bure, a danju će puhati umjeren, prema otvorenom moru još u početku i jak sjeverozapadni vjetar, uz malo do umjereno valovito more."

Od četvrtka opet sve zamjetnija južina

"Uz jačanje jugozapadnog vjetra u nastavku će tjedna u unutrašnjosti biti promjenljivo, ali i sve toplije, mnogima i ne baš ugodno. Od četvrtka raste vjerojatnost za kišu, najprije u unutrašnjosti Istre, zatim u gorju, kasnije i drugdje.

I na Jadranu će od četvrtka jačati jugo, a u subotu će vjetar na sjevernom i srednjem Jadranu okrenuti na jugozapadni i južni. Uz promjenljivu naoblaku i sve toplije vrijeme kiša će od petka biti česta, osobito u subotu mjestimice vjerojatno i u obliku obilnijih pljuskova.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko - Vršnak iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.