Kiša i dalje u modi, nekima godi, ali nekima i škodi

Nastavlja se razdoblje promjenjivog vremena, ali u prvom dijelu novoga tjedna uz ipak puno manje kiše nego prošlih dana, te uz slabiji vjetar i ponovni porast temperature.

No,
do ponedjeljka ujutro, ponegdje i prijepodne, a u južnijim krajevima i sve do navečer, bit će često obilnih pljuskova, gdjegod praćenih i grmljavinom. U višem gorju ponovno može pasti i malo snijega. Na Jadranu će nevolje stvarati i jak i olujan vjetar koji će mijenjati smjer - od juga preko jugozapadnjaka većinom do sjeverozapadnjaka, uz obalu sjevernog Jadrana i bure. Pritom će more biti valovito i jače valovito, moguće i uzburkano!

U drugom dijelu tjedna sve je veća vjerojatnost južine i opet češće kiše, na Jadranu i područjima uz njega i obilnije, ali i iznadprosječno visoke temperature, posebice u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, gdje bi moglo biti toplo kao rijetko kada početkom listopada.

U nastavku slijedi u nedjelju poslijepodne aktualna detaljna prognoza po područjima koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je za nedjeljne "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Sektora za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Ponedjeljak:  promjenjivo, povremena kiša osobito na Jadranu i uz njega...Tomislav Kozarić, dipl. ing. : "U noći na ponedjeljak u istočnoj Hrvatskoj mjestimice malo kiše, a danju sunčana razdoblja. Uz promjenljivu naoblaku poslijepodne je moguć poneki pljusak s grmljavinom, većinom u Posavini i zapadnom Srijemu. Slab i umjeren jugoistočni vjetar će okrenuti na jugozapadni te će biti toplije nego u nedjelju.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno, do jutra još povremeno s kišom, a lokalni je pljusak moguć i u drugom dijelu dana. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak.  Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, a najviša dnevna između 16 i 19 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu ujutro toplije nego u nedjelju zbog vjetra i oblaka koji će se kroz dan postupno raskidati. Osobito do sredine dana će povremeno biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijh. U noći na sjevernom Jadranu jaka do olujna bura u okretanju na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, uz valovito i jače valovito more. Danju vjetar u postupnom slabljenju, a more u smirivanju.

I u Dalmaciji će u ponedjeljak jak jugozapadnjak postupno slabjeti, te ponegdje okrenuti na jugo, uz smanjenje valovitosti mora. Pritom će biti i sunčanih razdoblja, ali još i povremene kiše pa i pljuskova s grmljavinom, pogotovo u noći, te ponovno poslijepodne. Najviša temperatura oko 20 °C.

Na jugu Hrvatske će kiše, pa i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom biti najčešće, iako će povremeno vjerojatno biti i malo sunčanih sati. Do jutra će vjetar malo oslabjeti, a danju većinom puhati umjeren i jak jugozapadnjak, poslijepodne i jugo. Temperatura uglavnom između 16 i 21 °C."

Od utorka stabilnije i toplije, ali...

"U utorak na kopnu povremeno oblaci iz kojih gdjegod može biti kratkotrajne kiše, pa i u obliku pljuska, ponajprije na istoku. Zatim će biti sunčanije. Ujutro svježe i mjestimice magla, najvjerojatnija u srijedu. Vjetar slab, na istoku do umjeren sjeverozapadni, a u četvrtak će ponovno zapuhati jugozapadnjak, uz porast dnevne temperature.

Na Jadranu u utorak postupno razvedravanje, a u prvom dijelu dana na jugu još ponegdje pljuskovi. Potom većinom sunčano, a na sjevernom dijelu u četvrtak porast naoblake uz mjestimice moguću kišu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, u četvrtak u okretanju na jugo. Temperatura ujutro malo niža nego u ponedjeljak, a dnevna malo viša.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.