Kiša nekima dobra, nekima i ne...

Krajem rujna i početkom listopada uglavnom će se nastaviti nestabilno, povremeno kišovito i svježije vrijeme. Iako manje nego do sada, ipak će još biti toplih dana u cijeloj zemlji, ugodnih za radove na otvorenom, s najvišom temperaturom zraka iznad 20 °C.

U gorju te na Jadranu još će biti obilnijih pljuskova. Kiša će dobro doći maslini koja je smežurana od suše iz prethodnog razdoblja. Uglavnom slaba kiša u preostalim kopnenim krajevima pogodovat će svim posijanim i posađenim kulturama, primjerice špinatu i mladom luku. I tlo je još dovoljno toplo za njihov rast i razvoj. Temperatura na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 13 u gorju do 22 °C u Dalmaciji.

Između ciklusa vršidbe i sijanja nove kulture važno je stanje tla koje se mora najprije pripremiti. Za to je naravno potrebna određena količina kiše. Ratari u istočnoj Slavoniji kažu da je zemlja suha, da ne može biti gore. Potrebno je barem 10 mm oborine da tek posijana uljana repica pusti korijen. Prema vikendu postoji mogućnost da ta količina i padne. No ako kiša izostane, suhe prilike će dobro doći kukuruzu koji se ove godine u mnogim krajevima bere gotovo bez vlage, čime se izbjegava trošak sušenja.Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.