Nedjelja: kiša, veliki valovi i drugi "meteoizazovi"

I na kraju ovoga tjedna i na početku novoga bit će mnogobrojnih meteoroloških zanimljivosti i "izazova", pa i ozbiljnijih nevolja s (ne)vremenom, čak i češćih i izraženijih od onih u petak i subotu - i to pogotovo od nedjeljnog kasnog poslijepodneva do ponedjeljka ujutro. Naravno, osim u mnogim mjestima ponovno obilne kiš(urin)e, osobito na Jadranu jakog i olujnog vjetra, u gorju još i malo snijega - gotovo će posvuda biti i barem malo sunčanog vremena, najprije tijekom nedjeljnog prijepodneva, te još češće u topliji utorak i srijedu.

S porastom temperature i jačanjem južine sredinom novoga tjedna ponovno će rasti i vjerojatnost kiše, opet češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega...

U nastavku slijedi u subotu poslijepodne aktualna detaljna prognoza po područjima koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju za nedjeljne "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Sektora za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Nedjelja: opet jugo i često obilna kiša, ponegdje i nevrijeme

dr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju u ranim jutarnjim satima u istočnoj Hrvatskoj još ponegdje može pasti malo kiše, ponajprije u Posavini, a zatim će biti dosta suhog vremena, pa i sunčanih razdoblja. No navečer i u noći na ponedjeljak ponovno mjestimice kiša. Puhat će slab i umjeren jugoistočni vjetar, a nakon svježeg jutra danju temperatura zraka između 16 i 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također će dan početi svježinom, mjestimice i maglom, a veći dio prijepodneva u većini će krajeva biti uglavnom suho uz sunčana razdoblja. Zatim naoblačenje, a prema večeri sve češće kiša, pri čemu do kraja dana uz jače pljuskove može pasti i znatna količina, posebice na širem karlovačkom području.

Na zapadu postupno jače naoblačenje s kojim će prijepodne samo mjestimice biti kiše, no prema večeri ona će biti sve češća. U dosta će predjela biti jakih, obilnih pljuskova. U najvišem gorju ponovno je moguća susnježica i snijeg. Na sjevernom će Jadranu zapuhati jugo, koje će brzo jačati na jako i vrlo jako, poslijepodne okrenuti na jaku buru, zatim na jugozapadni vjetar.

U Dalmaciji također porast naoblake, no bit će i povremenih sunčanih razdoblja. Prijepodne će kiše biti ponajprije na otocima na otvorenome moru, a prema večeri će kiša biti češća te nerijetko u obliku jačih pljuskova, pa će pasti i veća količine kiše. Bit će i sve vjetrovitije - jugo i južni vjetar će jačati, pa će i more prema večeri biti valovito, ponegdje i jače valovito, zbog čega bi i neke rive mogle opet biti poplavljene.

I za jug Hrvatske su objavljena upozorenja na vjetar i obilnu kišu, pogotovo poslijepodne i navečer. Jutarnja temperatura zraka bit će od 12 do 15 °C, a najviša dnevna između 19 i 22 °C."

Početkom tjedna smirivanje...

"Početkom tjedna na Jadranu postupno smirivanje vremena, i što se kiše i vjetra tiče. U utorak će pljuskova biti uglavnom u Dalmaciji. U srijedu je vrlo vjerojatno uglavnom suho te barem djelomice sunčano vrijeme uz slab vjetar promjenjiva smjera.

I na kopnu u ponedjeljak samo mjestimice kiša, no ujutro će ponegdje biti magle. U utorak te osobito srijedu više suhog i sunčanog vremena, pa će danju biti toplije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO - ROK 27. 9. 2020.

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, posljednjih godina i DHMZ-a, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu produljen je do 27. rujna!