Pluviofili zadovoljni, ali željni topline mrzovoljni

Ako ste pluviofil - ljubitelj kiše ili volite nevrijeme - za vas se nastavljaju dobre vijesti. Osim što je u ovome tjednu već ponegdje palo više od 100 litara kiše po četvornome metru, sljedećih dana bit će je još - u većini krajeva ponajviše tijekom noći s petka na subotu i subotnjeg prijepodneva te osobito u drugom dijelu nedjelje.

I željni svježijeg vremena napokon će doći na svoje. Nakon dugotrajnog razdoblja iznadprosječno visoke temperature, posebice poslijepodnevne, od subote slijede osjetno hladniji dani, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu zraka blizu najniže jutarnje prošlih dana, osobito na Jadranu. Pritom ćemo diljem Hrvatske imati niz svježih dana kakvih nije bilo još od travnja! Stoga ako već niste - pripremite topliju odjeću, ali još ne spremajte kratke rukave. Mnogima će vjerojatno uskoro opet dobro doći...

A na Jadranu će doći i znatno mirniji dani ovih do ponedjeljka, do kada će biti
često jakog vjetra, ponegdje i olujnog, koji će mijenjati smjer, te prouzročiti valovito, gdjekad i jače valovito more kojeg sljedećih dana najbolje samo "hvalite, ali drž'te se kraja".
Detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji plove za Regionalni dnevnik u četvrtak pripremila je Lidija Fuštar, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

U nastavku slijedi uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

U subotu hladnije, te i dalje promjenjivo, na Jadranu i vjetrovitoU noći i prijepodne na sjevernom Jadranu i u gorju i dalje kišovito. Poslije - više sunčanog vremena, ali bez osjetnog zatopljenja. Temperatura zraka bit će uglavnom od 13 do 18 °C, ujutro u unutrašnjosti Istre i malo niža, a u gorju samo između 6 i 13 °C. Nevolje će i dalje stvarati umjeren i jak, ponegdje na udare olujan vjetar koji će mijenjati smjer.

I na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije prilično vjetrovito, najprije većinom uz jugozapadnjak, zatim sjeverozapadnjak, na sjeveru možda i buru, pri čemu će more biti valovito i jače valovito. Uz promjenjivu naoblaku i povremene pljuskove s grmljavinom temperatura zraka bit će uglavnom od 15 do 20 °C. Viša - rijetko gdje, a niža većinom ujutro u unutrašnjosti.

U sjevernijim krajevima mirnije, uz manje kiše, te uz zamjetno nižu temperaturu nego danas i prošlih dana - poslijepodnevnu u središnjoj Hrvatskoj često čak i za oko 10 stupnjeva, a dodatnom osjećaju svježine pridonosit će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji, Baranji i Srijemu ponegdje i sjeverozapadni. Uz promjenjivu je naoblaku kiša moguća posvuda, ali će ponegdje i izostati. Najniža temperatura od 10 do 13 °C, a najviša od 16 do 19 °C.

I sljedećih dana promjenjivo i svježe, na Jadranu i vjetrovito

Hladnije od prosjeka bit će i u nastavku rujna, te i dalje promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, u većini krajeva najčešću i najobilniju u drugom dijelu nedjelje, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, te na Jadranu, gdje će opet biti obilnih pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena, a moguće su i pijavice. U nedjelju će još biti i jako vjetrovito, pri čemu će vjetar mijenjati smjer od juga, preko jugozapadnjaka, ponegdje i sjeverozapadnjaka, do uglavnom na sjevernom Jadranu i bure. Vjerojatnost za mirnije, stabilnije i ponovno toplije dana značajno se povećava od utorka.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO PRODULJEN DO 27. RUJNA

Vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, posljednjih godina i DHMZ-a, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu produljen je do 27. rujna!