Zadnja ljetna nedjelja za ispunjenje još nekih želja

U nedjelju će još u većini Hrvatske biti suho i sunčano, po nekim nizinama uz kratkotrajnu jutarnju maglu, te toplije nego u subotu.

Od ponedjeljka promjenjivije i oblačnije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, posebice na Jadranu, te u gorju i unutrašnjosti Istra i Dalmacije. Nekima bi mogla smetati i južina, a osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj i iznadprosječna toplina, ponegdje možda čak i još poneki vruć dan.


Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji točno već 4 godine.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju za nedjeljne "Plodove zemlje" priprema Marko Vučetić, dipl. ing. iz Sektora za agrometeorologiju DHMZ-a.

"Ujedinjeni u znanosti 2020."- klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19

A u internetskom Meteo kutku HRT-a može se saznati i trenutačno najvjerojatnija dugoročna prognoza za jesen i zimu, kao i sažeta analiza dosadašnjeg dijela godine - još jedne u nizu iznadprosječno toplih, koje i na našem lokalnom nivou potvrđuju najnovije izvješće "Ujedinjeni u znanosti 2020.". Povodom njega je Svjetska meteorološka organizacija objavila posebno priopćenje u kojem se naglašava da klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19...

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Nedjelja - većinom sunčano i toplije, ali ujutro svježeTomislav Kozarić, dipl. ing.: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano uz uglavnom slab vjetar. Ujutro, kada je ponegdje moguća i kratkotrajna magla, bit će svježe, no ipak manje nego u subotu. Danju pak toplije, i do 26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano, uz samo malo oblaka, ujutro mjestimice i maglu. Najniža jutarnja temperatura od 6 do 9 °C,  a najviša dnevna oko 23 °C.

U zapadnim krajevima također mnogo sunca, do sredine dana i vedro, a po kotlinama ujutro mjestimice magla, osobito u Lici. Vjetar većinom slab, podno Velebita ujutro ponegdje umjerena bura. Najviša dnevna temperatura od 21  °C u gorju do 28 °C na sjevernom Jadranu.

I u Dalmaciji će prevladavati sunčano, veći dio dana i vedro. Temperatura ujutro malo niža nego u subotu, osobito u unutrašnjosti Dalmacije, a danju podjednaka, između 27 i 30 °C. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, poslijepodne i zapadni, a ujutro duž obale lokalno burin.

Na jugu Hrvatske sunčanije, većinom vedro, uz slab vjetar, prema otvorenom moru do umjeren sjeverozapadnjak. More malo valovito. Najniža jutarnja temperartura od 16 °C u zaobalju do 22 °C na obali, a danju vrlo toplo, ponegdje i do 30 °C."

Početkom tjedna nestabilnije...

"I u ponedjeljak će na kopnu prevladavati sunčano, no u gorju poslijepodne uz mogućnost lokalnih pljuskova. U utorak i srijedu uz promjenljivu naoblaku kiše će povremeno biti u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a moguća je i drugdje, pa i u obliku pljuskova. Na istoku u utorak još pretežno sunčano. Vjetar slab, a u srijedu umjeren jugozapadni. Temperatura u blagom porastu.

Na moru u ponedjeljak postupni porast naoblake, osobito na sjevernom Jadranu gdje će već mjestimice biti pljuskova s grmljavinom. Od utorka promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, a mjestimice su mogući i obilniji pljuskova i nevere. U utorak će zapuhati jugo i dnevna temperatura se sniziti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO PRODULJEN DO 27. RUJNA

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, posljednjih godina i DHMZ-a, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu produljen je do 27. rujna!