"Sveti Matija, bačve nabija."

Slijedi nam osjetnija promjena vremena pa se za nju i pripremite. Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti od 23 °C do 30 °C, a najniža od 10 °C do 17 °C. Još u ponedjeljak iskoristite povoljne vremenske uvjete, a onda će uz, postupno naoblačenje, kiša biti sve češća i obilnija, osobito na sjevernom Jadranu i gorju te unutrašnjosti i na jugu Dalmacije.

Savjetujemo vam pratite dnevnu prognozu vremena i ne dozvolite da vas nakon suše iznenade jaki i obilni pljuskovi, moguće i tuča, tim prije ako niste završili s berbom voća i napose grožđa. Na vrijeme poduzmite sve mjere zaštite i nastojite eventualne bujične tokove usmjeriti dalje od svojih gospodarskih zgrada, plastenika i nasada. Nakon sušnog razdoblja, posebno na nagnutim položajima, tlo je podložnije eroziji pa, koliko možete, i o tome vodite računa.

Srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubine na kontinentu će biti vjerojatno od 19 °C do 21 °C, a duž Jadrana od 23 °C do 25 °C. Obrada tla pred kišu i te kako će dobro doći. Promjenljivost vremena vidljiva je i na biljkama. U Pitomači procvale su jabuka i kruška, a u Donjoj Zelini takoreći jedan do drugoga krajem ljeta cvjetaju jorgovan i mrazovac, kojega je izmamilo poneko svježe jutro, ali je pod utjecajem dnevne topline brzo ocvao.

A hoće li i dalje biti još ovakvih iznenađenja, posebno u vinogradu, tek ćemo doznati, a za ponedjeljak vrijedi: "Sveti Matija, bačve nabija."
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.