U subotu jutarnja svježina, još ponegdje i "buretina"

Promjena vremena zahvatila je većinu Hrvatske i pritom "donijela" osvježenje, ponegdje i većinom malo kiše, uz rijetke iznimke, primjerice, u Ogulinu i na Plitvičkim jezerima, gdje je do petka ujutro palo oko 30 litara po četvornome metru. Naravno, i buru, s kojom je bilo i još će biti ograničenja u prometu, a u Dubrovniku je zaslužna za iznimnu rujansku vrućinu. Nakon prošloga ponedjeljka, kada je 1. put u povijesti dubrovačkih mjerenja u rujnu temperatura zraka bila 33,7 °C - u petak je zbog dodatnog fenskog djelovanja bure u 15 sati izmjereno čak 34,2 °C! Ne samo nikad tako vruće tako kasno u godini, nego i novi rujanski temperaturni rekord. A i neprekinuti niz od 8 vrućih dana sredinom rujna ove se godine 1. put dogodio!

Sljedećih će dana vrućina uglavnom izostati. Dapače, za vikend se pripremimo na jutarnju svježinu, osobito u kopnenom području. Jaka bura s olujnim udarima, ponegdje na sjevernom dijelu i orkanskim puhat će uglavnom do subotnjeg podneva, a kasnije će je na većini Jadrana zamijeniti maestral. Uz pretežno sunčano vrijeme najviša temperatura zraka u većini će krajeva biti oko prosječnih vrijednosti za doba godine, osobito u nedjelju i malo viša.

U novome tjednu, s jačanjem juga i jugozapadnjaka, u sjevernim kopnenim krajevima slijedi novo zatopljenje, uz većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme, dok će na Jadranu i uz njega biti oblačnije, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, kakve nije bilo još od lipnja.


Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio je dr. sc. Marijan Tadin, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a. Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz subotnjih "Istraga prometnih nesreća".

"Ujedinjeni u znanosti 2020."- klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19

A u internetskom Meteo kutku HRT-a može se saznati i trenutačno najvjerojatnija dugoročna prognoza za jesen i zimu, kao i sažeta analiza dosadašnjeg dijela godine - još jedne u nizu iznadprosječno toplih, koje i na našem lokalnom nivou potvrđuju najnovije izvješće "Ujedinjeni u znanosti 2020.". Povodom njega je Svjetska meteorološka organizacija objavila posebno priopćenje u kojem se naglašava da klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19...

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Subota - većinom sunčano, uz slabljenje bure...Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle. Jutro osjetno svježije nego prošlih dana, a najviša dnevna temperatura zraka oko 22 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj noć i jutro će biti svježi, uz najnižu temperaturu od 8 do 12 °C. Danju pretežno sunčano s temperaturom između 20 i 22 °C.

Nakon kratkotrajne jutarnje magle u gorju će biti barem djelomice sunčano, uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu sunčano, ali i vjetrovito, osobito u prvom dijelu dana kada će još puhati jaka, na udare i olujna bura. Kasnije će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, posebice prema otvorenom. More umjereno valovito i valovito poslijepodne u smirivanju. Jutarnja temperatura između 8 i 11 °C, na moru od 17 do 21 °C, a najviša dnevna od 18 do 21 °C, na Jadranu između 26 i 28 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije također pretežno sunčano i vrlo. Nakon umjerene bure zapuhat će sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i jugozapadni, pri čemu će more biti umjereno valovito, uz malo nižu temperaturu nego proteklih dana.

I na jugu Hrvatske vrlo toplo, ponegdje moguće i vruće, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Bura će u prvom dijelu dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar."

U nedjelju sunčano, pa promjenjivije i većinom toplije...

"U nedjelju će u unutrašnjosti još prevladavati sunčano. Početkom novog tjedna malo toplije, ali i promjenjivije vrijeme, uz češću kiša vjerojatnije u utorak.

Na Jadranu u nedjelju također pretežno sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće. Od ponedjeljka promjenjivo uz mjestimičnu kišu te malo manje toplo. U nedjelju će nakon bure zapuhati do umjeren sjeverozapadnjak, a u utorak jugo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO PRODULJEN DO 27. RUJNA

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, posljednjih godina i DHMZ-a, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu produljen je do 27. rujna!