Svježiji kraj tjedna, ali zemlja i dalje žedna

I dok su razmjerno rijetke tako izražene ciklone poput ove koja će prouzročiti nevolje u dijelu Grčke i čak vjerojatno doseći snagu mediteranskog uragana - promjena vremena u Hrvatskoj u ovo doba godine nije ništa neobično. Štoviše, bilo je i znatnijih od ovotjedne, ponegdje i sa snijegom, kao primjerice 17. rujna 1977. godine na Medvednici, o kojem je prilog pripremila i ekipa legendarnog "TV kalendara".Ovih će dana snijeg izostati, a ni kiša neće biti česta, većinom ni obilna. No, ponegdje su još i u nastavku četvrtka i u prvom dijelu svježijega petka mogući pljuskovi s grmljavinom. Na Jadranu će ograničenja u prometu do subote ujutro prouzročiti često jaka bura, uglavnom na sjevernom dijelu na udare i olujna.

Tijekom vikenda slijedi stabilizacija vremena pa će uz pretežno sunčano vrijeme sa slabijim vjetrom dnevna temperatura zraka ponovno porasti, ali će jutra biti svježa, osobito u kopnenom području, gdje će najniža temperatura zraka biti većinom od 6 do 11 °C. I pritom mjestimice maglovita.

U novome tjednu u unutrašnjosti ponovno toplije, vjerojatno uz još poneki vruć dan, ali i povremeno oblačnije, uz mogućnost povremene kiše uglavnom u gorju i na Jadranu, posebice sjevernom.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, a za Regionalni dnevnik četvrtkom dr. sc. Marijan Tadin pripremio je i posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove. Njihove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

"Ujedinjeni u znanosti 2020."- klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19

A u internetskom Meteo kutku HRT-a može se saznati i trenutačno najvjerojatnija dugoročna prognoza za jesen i zimu, kao i sažeta analiza dosadašnjeg dijela godine - još jedne u nizu iznadprosječno toplih, koje i na našem lokalnom nivou potvrđuju najnovije izvješće "Ujedinjeni u znanosti 2020.". Povodom njega je Svjetska meteorološka organizacija objavila posebno priopćenje u kojem se naglašava da klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19...

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Petak: djelomice sunčano i svježije, ponegdje još kiša, često jaka buramr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu u noći i prijepodne prevladavat će oblačno, ponegdje uz uglavnom malo kiše, a moguća je i grmljavina. Uz povremeno umjeren sjeverni vjetar temperatura zraka ujutro će biti od 14 do 16 °C, a tijekom djelomice sunčanog poslijepodneva između 20 i 22 °C.

Zamjetno će osvježiti i u središnjoj Hrvatskoj, i zbog pada temperature i zbog još prijepodne umjerenog do jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Nakon oblačnijeg prvog dijela dana, kada još mjestimice može pasti malo kiše, poslijepodne će se djelomice razvedriti.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ali će problema u prometu biti zbog jake i olujne bure, podno Velebita na udare i orkanske. U gorskim krajevima prijepodne oblačnije, ponegdje uz malo kiše. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, na moru između 19 i 22 °C. Najviša dnevna od 16 do 18, uz obalu između 24 i 26 °C.

I u Dalmaciji većinom sunčano i još toplije nego na sjeveru, uz umjerenu i jaku buru, mjestimice s orkanskim udarima, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 17 °C, na moru između 22 i 24 °C, a najviša dnevna između 26 i 29 °C.

Podjednaka će temperatura biti i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme s povremeno umjerenom naoblakom, te uz umjerenu i jaku buru, na udare ponegdje i olujnu."

Za vikend stabilnije, uz slabljenje vjetra

"Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab. Jutra će biti razmjerno svježa, osobito u gorju, a i dnevna temperatura osjetno niža nego prošlih dan dana, premda od nedjelje u postupnom porastu.

I na Jadranu obilje sunčanog vremena, ali ipak uz nešto nižu temperaturu zraka nego u dosadašnjem dijelu tjedna. U subotu će bura slabjeti, a zapuhat će većinom slab jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Još detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji plove, pa i za pripadnike HRM-a koji u petak imaju svoj dan, za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio je dr. sc. Marijan Tadin iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:


 

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.