Dani suhih "meteoobroka" a i kraj dostavnog roka

I u ponedjeljak je u mnogima mjestima na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bilo vruće kao rijetko kada sredinom rujna, a podjednako će iznadprosječno toplo i sunčano diljem Hrvatske biti i u utorak - posljednjeg dana za slanje fotografija za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2021. godinu.

U srijedu također većinom vruće, ali u većini krajeva oblačnije, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije i nestabilnije, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova i grmljavine.

Još nestabilnije diljem unutrašnjosti pa i na većem dijelu Jadrana bit će u još posvuda razmjerno topli četvrtak, kada su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, a povećava se vjerojatnost i za olujna nevremena s tučom. Zapuhat će umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većini Jadrana bura, osobito na sjevernom dijelu jaka, na udare i olujna.

Razmjerno vjetrovito bit će i u ponovno većinom stabilniji i sunčaniji, ali i osjetno svježiji petak, tijekom kojega su pljuskovi još mogući uglavnom na istoku i jugu Hrvatske. Za vikend opet posvuda suho, uz slabljenje vjetra i porast temperature...


Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

"Ujedinjeni u znanosti 2020."- klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19

A u internetskom Meteo kutku HRT-a može se saznati i trenutačno najvjerojatnija dugoročna prognoza za jesen i zimu, kao i sažeta analiza dosadašnjeg dijela godine - još jedne u nizu iznadprosječno toplih, koje i na našem lokalnom nivou potvrđuju najnovije izvješće "Ujedinjeni u znanosti 2020.". Povodom njega je Svjetska meteorološka organizacija objavila posebno priopćenje u kojem se naglašava da klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19...

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

U utorak sunčano i razmjerno toplo, većinom i vruće...Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I u utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i danju vruće s najvišom temperaturom oko 31 °C. Ujutro oko 16 °C, mjestimice i magla. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano, većnom i sasvim vedro, a samo ponegdje će ujutro biti magle. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura oko 14 do 17 °C, a najviša poslijepodne oko 30 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj pretežno sunčano, po kotlinama ujutro ponegdje s maglom. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu slaba i umjerena bura, u prvom dijelu dana podno Velebita na udare i jaka, a poslijepodne na otvorenom sjeverozapadnjak. More malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 24 °C u gorju do 32 °C na moru, a jutarnja kao i u ponedjeljak.

U Dalmaciji sunčano, uz ponegdje umjerenu naoblaku, te vruće uz stupanj do dva nižu dnevnu temperaturu nego u ponedjeljak. Ujutro na obali od 21 do 26 °C, a u Zagori malo niža od 20 °C. U noći i ujutro slaba do umjerena bura, a od sredine dana maestral, uz malo do umjereno valovito more.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske - prevladavat će sunčano i vruće uz toplu noć. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak. More temperature oko 25 °C bit će malo do umjereno valovito."

Do četvrtka još razmjerno toplo, ali sve nestabilnije...

"U srijedu na kopnu
malo oblačnije, u gorju uz lokalni pljusak. U četvrtak nestabilnije, u drugom dijelu dana ponegdje pljuskovi s grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji. U petak postupno razvedravanje. Vjetar u srijedu slab, zatim povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Do četvrtka većinom vrlo toplo, a zatim osvježenje.

Na Jadranu do četvrtka danju još uglavnom vruće, a zatim dnevna temperatura niža. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, a prema jugu oblačnije, uz moguć poneki pljusak. U četvrtak na sjevernom Jadranu jača bura koja se u petak širi prema jugu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.