Vrućina još nije nestala - evo nam i toplinskog vala

U nedjelju u 14 sati u Metkoviću i na Mljetu izmjereno je čak 36 °C, a u Splitu najviših 33,2 °C najviša je temperatura zraka izmjerena na toj postaji tako kasno u godini. Posljednja viša je 34,0 °C, izmjerena 8. rujna 2008. godine, a podaci postoje još od 1948.

Zanimljivo je spomenuti i
Dubrovnik, gdje su samo 2 dana kasnije u godini bila toplija od ove nedjelje, a podaci postoje od 1961. Samo malo manje iznimna toplina ovih je dana u Rijeci gdje je 6 dana kasnije u godini najviša dnevna temperatura zraka bila viša nego ove subote, a mjeri se od 1948. godine.

U prvoj polovini novoga tjedna moguća je još poneka temperaturna zanimljivost, ponegdje možda čak i rekordna temperatura zraka za pojedini nadnevak, kao i srednja temperatura za višednevno razdoblje u ovome desetodnevlju.

Do četvrtka se nastavlja stabilno vrijeme - suho, sunčano i iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima čak i vruće, kao rijetko kada u ovom dijelu godine, a i tako kasno u godini - uz mjestimičan nastavak toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. A i bura će još u ponedjeljak ponegdje na Jadranu biti jaka, na udare i olujna, uglavnom na sjevernom dijelu.

U drugom dijelu tjedna će biti svježije, najprije u kopnenom području, zatim i na Jadranu. Osvježenje će donijeti dolazak frontalnog poremećaja s kojim je velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine, a ne smije se isključiti ni mogućnost tuče, o kojoj je - točnije, o mogućoj obrani od tuče - više riječi ponovno bilo u "Plodovima zemlje", za koje je Marko Vučetić, dipl. ing. iz DHMZ-a pripremio i uobičajenu agrometeorološku prognozu...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz subotnjih "Istraga prometnih nesreća".

"Ujedinjeni u znanosti 2020."- klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19

A u internetskom Meteo kutku HRT-a može se saznati i trenutačno najvjerojatnija dugoročna prognoza za jesen i zimu, kao i sažeta analiza dosadašnjeg dijela godine - još jedne u nizu iznadprosječno toplih, koje i na našem lokalnom nivou potvrđuju najnovije izvješće "Ujedinjeni u znanosti 2020.". Povodom njega je Svjetska meteorološka organizacija objavila posebno priopćenje u kojem se naglašava da klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19...

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

I u ponedjeljak sunčano, većinom čak i vruće...dr. sc. Tanja Renko: "Ni u ponedjeljak neće biti veće promjene vremena u istočnoj Hrvatskoj. Prevladavat će vedrina, uz samo rijetko malu naoblaku, a ujutro u dolinama, ponajprije u Posavini i kratkotrajnu maglu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16, najviša dnevna između 30 i 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu zraka od 29 do 31 °C. Male do umjerene naoblake bit će ponegdje sredinom dana i poslijepodne uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

Većinom vedro bit će u gorju i na sjevernom Jadranu. Jutro u gorju svježe, osobito po kotlinama gdje će biti i kratkotrajne magle, a drugdje već od jutra razmjerno toplo, podno Velebita i vjetrovito, uz umjerenu i jaku buru, na nekim lokalitetima i uz olujne udare.

U Dalmaciji pretežno sunčano, uz većinom povremene visoke koprenaste oblake. Slabu i umjerenu buru sredinom dana zamijenit će maestral pa će more biti malo i umjereno valovito. Spas od vrućina neki će potražiti u moru ugodne temperature, između 23 i 25 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske također još jedan vruć dan, najviša temperatura u dolini Neretve ponovno oko 35 °C, a i noć će zbog slabe i umjerene bure biti topla i vrlo topla."

Do srijede stabilno pa promjena....

"Na Jadranu će i utorak i srijedu biti obilje sunčana vremena i zadržat će se vruće. Umjerene bure i maestrala bit će u utorak, a u srijedu uglavnom pod Velebitom. Četvrtak će biti nestabilan pa će uz jači razvoj oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine, no ipak će se u dosta predjela zadržati suho vrijeme. Krajem dana i u noći na petak zapuhat će jaka bura.

U unutrašnjosti četvrtak vrlo promjenljiv uz povremenu kišu i grmljavinu, lokalno moguće i izraženije pljuskove te pad temperature koji će u večernjim satima biti pojačan umjerenim do jakim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom. No do četvrtka pretežno sunčano i vruće uz uglavnom slab vjetar.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, posljednjih godina i DHMZ-a, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.