Uskoro lakša berba, a i obrada i priprema tla...

Prvu polovinu sljedećega tjedna svakako u potpunosti iskoristite. Tada će najviša temperatura zraka biti oko 30 °C, malo niža u gorju. I najniža temperatura bit će razmjerno visoka - na Jadranu s pravim ljetnim toplim noćima.

Promjena vremena s postupnim naoblačenjem osjetit će se već sredinom tjedna, a u njegovoj drugoj polovini i pad temperature zraka, ponegdje i za oko 10 °C, uz vjetrovito vrijeme. Tada će najniža temperatura zraka vjerojatno viti ispod 10 °C na kontinentu, a duž Jadrana uglavnom od 15 °C do 17 °C.

Uz ovu promjenu vremena vjerojatno neće biti znatnije količine kiše, a i ono što će pasti brzo će ispariti pod utjecajem jakog i olujnog vjetra. Posebno to vrijedi za jadransko područje, gdje će se bez obzira na promjenu vremena vjerojatno nastaviti sušno razdoblje.

Zbog vjetrovitog vremena i na kontinentu i na Jadranu, poduzmite mjere zaštite i spriječite uništenje dozrelih plodova. Nakon stišavanja vjetra, što se očekuje na samome kraju tjedna, u toplinski svježijim uvjetima bit će i lakša berba grožđa i drugih plodova, a i obrada i priprema tla za jesensku sjetvu znatno olakšana.

Inače, srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubine na kontinentu su oko visokih 24 °C, u gorju oko 21 °C, a duž Jadrana i do 29 °C. Pred kraj tjedna očekuje se njezin osjetniji pad.

Za koji dan nastupa mjesečeva mijena mlađak, pa neće biti vidljiv, zato požurite i zagledajte se bar na kratko u njega jer: "Mjesec blijedi, Mjesec žuti; kiša il vjetar već se muti."


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.