Uz "sunce naše, zlata roža" tamnit će još mnoga koža

I sljedećih će se dana mnogi, ne samo oni koji prate 55. festival kajkavske popovke, s pravom moći prisjećati stihova Dragutina Domjanića:
"Sunce naše, zlata roža,
Ti si dobro vsakom,
Ti svetiš i bogatašu
Kak i siromakom."

Prevladavat će sunčano, osobito na Jadranu i vedro, te iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima uz još poneki vrući dan. Naravno, jutra će i dalje po nekim nizinama biti maglovita, a na Jadranu će puhati često umjerena, gdjekad i jaka bura, na sjevernom dijelu i s olujnim udarima, pa poslijepodne ponegdje umjeren maestral. Vjerojatnost za promjenljivije i svježije vrijeme, te mjestimičnu kišu povećava se u drugoj polovini tjedna.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio je Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a. Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza iz subotnjih "Istraga prometnih nesreća".

"Ujedinjeni u znanosti 2020."- klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19

A u internetskom Meteo kutku HRT-a može se saznati i trenutačno najvjerojatnija dugoročna prognoza za jesen i zimu, kao i sažeta analiza dosadašnjeg dijela godine - još jedne u nizu iznadprosječno toplih, koje i na našem lokalnom nivou potvrđuju najnovije izvješće "Ujedinjeni u znanosti 2020.". Povodom njega je Svjetska meteorološka organizacija objavila posebno priopćenje u kojem se naglašava da klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19...

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Subota: sunčano i razmjerno toplo, ponegdje bura...dr. sc. Tanja Renko: "Subota će na istoku unutrašnjosti biti većinom sunčana, povremeno s umjerenom naoblakom, a noću i ujutro će mjestimice biti magle, posebice uz rijeke. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 16 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj subota nalikovati petku - bit će obilje sunca i topline, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka biti između 28 i 30 °C, a samo će ranoranioci osjetiti noćnu i jutarnju svježinu - najniža temperatura bit će od 13 do 16 °C. Također ujutro treba računati na mjestimičnu maglu.

Magle će biti i po gorskim kotlinama, ali i ponegdje u unutrašnjosti Istre, no općenito oblaka će biti rijetko te će dan u gorju i na sjevernom Jadranu biti idealan za boravak na otvorenom. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak u višim predjelima, a duž obale bura, podno Velebita i jaka, gdjegod i s olujnim udarima.

Umjerene, rijetko i jake bure bit će i u Dalmaciji, a sredinom će dana okrenuti na sjeverozapadni, uz obalu ponegdje zapadni i jugozapadni vjetar. More će pritom biti malo i umjereno valovito. Uz prevladavajuću vedrinu temperatura će brzo rasti i dosegnut će najviše vrijednosti između 29 i 34 °C. 

Na krajnjem jugu Hrvatske će nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći također danju biti vruće i sunčano. Slaba i umjerena bura danju će okrenuti na mestral. Dan idealan za kasno ljetne morske radosti."

Do četvrtka stabilno...

"Ni idućih dana neće biti promjene. Prevladavat će sunčano, na Jadranu uz samo povremeno i mjestimice umjerenu visoku naoblaku. Bura će i u nedjelju često biti umjerena, na sjevernom dijelu i jaka, posebice u Velebitskom kanalu, gdje su i najvjerojatniji olujni udari. Početkom tjedna slabu do umjerenu buru će sredinom dana zamijeniti maestral.

I na kopnu je nastavak vikenda i početak tjedna preslika vremena prošlih dana - pretežno sunčano uz ponegdje umjerenu naoblaku, a podsjetnik da nam je jesen blizu bit će magle u noćnim i jutarnjim satima te sve kraći dani." prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, posljednjih godina i DHMZ-a, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.