Nastavlja se razdoblje topline uz i dalje suhe rine

I sljedećih barem tjedan dana u Hrvatskoj i bližoj okolici zadržat će se pretežno sunčano i razmjerno toplo vrijeme. Štoviše, u mnogim mjestima i vruće, iako ujutro u unutrašnjosti svježe, uz mjestimičnu maglu. Na Jadranu će puhati često umjerena bura, povremeno ponegdje i jaka, na udare vjerojatno i olujna bura, a danju većinom maestral...

U nastavku slijedi detaljnija prognoza za nautičare i ostale koji plove koju je za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, a njegov kolega iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze mr. sc. Dragoslav Dragojlović pripremio je uobičajenu prognozu po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

"Ujedinjeni u znanosti 2020."- klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19

A u internetskom Meteo kutku HRT-a može se saznati i trenutačno najvjerojatnija dugoročna prognoza za jesen i zimu, kao i sažeta analiza dosadašnjeg dijela godine - još jedne u nizu iznadprosječno toplih, koje i na našem lokalnom nivou potvrđuju najnovije izvješće "Ujedinjeni u znanosti 2020.". Povodom njega je Svjetska meteorološka organizacija objavila posebno priopćenje u kojem se naglašava da klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19...

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Petak: većinom sunčano i razmjerno toplo, ujutro ponegdje magla...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "I u petak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. Puhat će slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 12 do 14 °C, a najviša dnevna između 27 i 30 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme, povremeno s više oblaka, a tijekom noći i jutra ponegdje je moguća kratkotrajna magla. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni.

Vjetrovitije će biti na sjevernom Jadranu, osobito u noći i ujutro kada će ponegdje puhati i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Tijekom dana će oslabjeti. Bit će pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, ujutro po gorskim kotlinama i maglom. Jutarnja temperatura zraka bit će od 9 do 13 °C, uz obalu između 18 i 22 °C, a najviša dnevna od 24 do 26 °C, na moru između 28 i 30 °C.

Vrlo toplo i vruće bit će i u Dalmaciji. Uz sunčano vrijeme vjetar će biti slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a more malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 25 °C.
Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u moru i izvan njega na jugu Hrvatske, uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome moru i jak."
Sljedećih dana bez znatnije promjene

"I idućih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće, mjestimice s umjerenom naoblakom. U nedjelju i ponedjeljak puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sunčano će se vrijeme nastaviti i na Jadranu, te danju vrlo toplo i vruće, uz većinom tople noći." prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a, a njegov kolega Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio je detaljnu prognozu vjetra i valova za nautičare i ostale koji plove:Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, posljednjih godina i DHMZ-a, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.