Većini sunčano vrijeme prija, ali neke muči alergija

I dok većini odgovara stabilno, suho, sunčano i razmjerno toplo rujansko vrijeme - koje će se nastaviti ne samo do kraja ovoga tjedna, nego gotovo sigurno i do kraja prve polovine mjeseca - ima i onih koji bi željeli da kiša barem malo smanji koncentraciju peluda, osobito visoku, i to ambrozije, u većini kopnene Hrvatske, a i umjerenu koncentraciju na dijelu Jadrana.

No, kiše i dalje nema na vidiku! Ali sljedećih će dana u dijelu Hrvatske ipak biti više oblaka nego tijekom srijede - u četvrtak najprije visokih koprenastih, a u petak i nižih, koji će samo djelomično zastirati sunce i nebesko plavetnilo. Naravno, i dalje će biti i mjestimične jutarnje magle, uglavnom kratkotrajne po nizinama kopnenog područja, a na Jadranu će od četvrtka navečer ponovno puhati gdjekad jaka, na udare vjerojatno i olujna bura.

I dok će posebna prognoza za nautičare i ostale koji plove biti i ovoga četvrtka u Regionalnom dnevniku HRT-a, u nastavku se može spoznati aktualna detaljna prognoza po područjima koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

"Ujedinjeni u znanosti 2020."- klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19

A u internetskom Meteo kutku HRT-a može se saznati i trenutačno najvjerojatnija dugoročna prognoza za jesen i zimu, kao i sažeta analiza dosadašnjeg dijela godine - još jedne u nizu iznadprosječno toplih, koje i na našem lokalnom nivou potvrđuju najnovije izvješće "Ujedinjeni u znanosti 2020.". Povodom njega je Svjetska meteorološka organizacija objavila posebno priopćenje u kojem se naglašava da klimatske promjene nisu prestale pojavom pandemije COVID-19...

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Četvrtak: većinom sunčano i razmjerno toplo, ujutro ponegdje magla...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "I u četvrtak u istočnoj Hrvatskoj biti sunčano, uz malo ili nimalo oblaka. Jutarnja će magla biti rijetka i kratkotrajna, uglavnom u Posavini. Najniža temperatura zraka od 10 do 13 °C, a najviša između 26 i 29 °C.

Još toplije nego u srijedu bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također većinom sunčano vrijeme, uz povremene visoke oblake, a ujutro i mjestimičnu maglu i sumaglicu.

I po gorskim kotlinama ujutro magla pa pretežno sunčano, a još više vedrine bit će na sjevernom Jadranu. Noćna i jutarnja bura bit će slabija nego u srijedu, a ni dnevni sjeverozapadnjak većinom neće smetati. No, navečer će ponovno zapuhati mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. Jutarnja temperatura zraka bit će od 16 do 21 °C, u gorju i unutrašnjosti Istre od 9 do 13 °C, a poslijepodnevna između 25 i  29 °C.

U Dalmaciji temperatura još viša, pa će ponegdje biti i vruće. Pritom sunčano, većinom i vedro, ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom maglom. Uz najprije burin, zatim mjestimice umjeren maestral more će biti malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 25 °C.

Mnogima još ugodno za kupanje bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno vedro vrijeme, te slabu do umjerenu buru pa maestral. Najniža temperatura zraka bit će od 22 do 25 °C, a najviša između 29 i 31 °C."

I dalje većinom sunčano i razmjerno toplo

"I u nastavku tjedna bit će razmjerno toplo, u mnogim krajevima i vruće. Pritom u kopnenom području većinom sunčano, uz prolazno umjerenu naoblaku, te mjestimičnu kratkotrajnu jutarnju maglu, uglavnom uz rijeke i po gorskim kotlinama.

Na Jadranu također sunčano, većinom i vedro, uz često umjerenu buru, uglavnom na sjevernom dijelu ponegdje i jaku, s olujnim udarima, osobito podno Velebita. Temperatura zraka bit će i dalje iznadprosječno visoka, pa će noći i dalje u mnogim mjestima biti tople, a dani mjestimice vrući.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, posljednjih godina i DHMZ-a, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.