I srijeda pretežno vedra, za još tamnije ruke, bedra...

I sljedećih će dana biti pretežno sunčano i razmjerno toplo, gdjegod i vruće, ali ujutro u unutrašnjosti svježe, uz mjestimičnu maglu. Na Jadranu će puhati često umjerena bura, danju većinom maestral, a ponovno ponegdje jaka bura s olujnim udarima moguća je uglavnom u prvom dijelu petka u Velebitskom kanalu.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A u internetskom Meteo kutku HRT-a možete saznati i trenutačno najvjerojatniju dugoročnu prognozu za jesen i zimu. Naravno, samo moguća odstupanja srednje temperature zraka i ukupne količine oborine.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

U srijedu sunčano i razmjerno toplo, ujutro ponegdje magla...Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Vedrina će obilježiti srijedu na istoku Hrvatske. Samo je ponegdje uz rijeke ujutro moguća magla. Uz uglavnom slab vjetar dnevna temperatura zraka bit će od 26 do 28 °C. Jutarnja između 11 i 13 °C.

Podjednako svježe ujutro i u središnjoj Hrvatskoj, a danju najviše od 25 do 27 °C. Prevladavat će sunčano, samo mjestimice u dolinama rijeka, posebice Save i Kupe, ujutro s kratkotrajnom maglom. Poslijepodne će mjestimice zapuhati slab do umjeren južni vjetar.

U Lici i Gorskom kotaru vjetar slab, a na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana ponegdje umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, potom sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 27 i 29 °C, u gorju od 23 do 26 °C, uz obilje sunca, no ponegdje u gorju ujutro magla.

Pretežno vedro i u Dalmaciji, ujutro sa slabom do umjerenom burom, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnim i zapadnim, mjestimice i sjeverozapadnim vjetrom, osobito na otvorenom moru. More mirno i malo valovito, uglavnom na otvorenom ponegdje umjereno valovito. Temperatura zraka danju oko 30 °C pa i malo viša, a temperatura mora uglavnom od 23 do 25 °C.

Iznadprosječno toplo, ponegdje i vruće i na krajnjem jugu Lijepe naše, uz također pretežno sunčano vrijeme, te uz jutarnju slabu do umjerenu buru danju jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenome sjeverozapadnjak, koji može biti i jak."

I dalje stabilno, te većinom još malo toplije

"Stabilno i uglavnom sunčano i sljedećih dana, uz više oblaka prolazno na zapadu unutrašnjosti tijekom petka. U jutarnjim satima u pojedine dane mjestimična magla. Temperatura zraka još će malo porasti.

Na Jadranu se nastavlja kasnoljetno većinom vedro te vrlo toplo i vruće vrijeme. Napomenuti treba kako će na prijelazu od četvrtka na petak i u prvom dijelu petka ponegdje na sjevernom Jadranu puhati umjerena i jaka, na udare moguće olujna bura.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.