Sredinom tjedna svježije pa opet osjetno toplije

Dugonajavljivana promjena vremena prouzročila je mnogobrojne nevolje, ali i donijela nekima željno osvježenje nakon većinom "toplog" i "vrlo toplog" kolovoza, barem prema još neslužbenim klimatološkim ocjenama. Pritom je u većini hrvatskih krajeva od nedjelje do utorka ujutro bilo i lokalno obilnije kiše - na pulskoj zračnoj luci, primjerice, tijekom manje od 24 sata čak 103 litre - više od prosjeka za cijeli rujan.

Sljedećih će dana tlak zraka rasti, atmosfera se postupno stabilizirati, kiša većinom izostati, ali sredinom tjedna još ne i oblaci, na kopnu i mjestimična jutarnja magla i svježina, najizraženija u gorju, gdje će jutarnja temperatura zraka nekoliko dana biti niža od 10 °C pa će ranoraniocima dobro doći višeslojna odjeća.

Od petka će biti sunčanije i u većini Hrvatske danju osjetno toplije, za vikend mjestimice i vruće, a prilično je velika vjerojatnost da će ljubitelji iznadprosječne topline "babljeg ljeta" biti zadovoljni i s prognozama za sljedeće rujanske tjedne...

U nastavku slijedi prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Srijeda: većinom suho uz promjenjivu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjive naoblake, ali će kiša izostati. Mjestimice ne i jutarnja magla uz koju će najniža jutarnja temperatura biti od 10 do 13 °C. Poslijepodne najviša uglavnom 22 i 23 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj razmjerno svježe, ujutro i maglovito, zatim djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, te vrlo malu vjerojatnost za gdjekoju kišnu kap.

U promjenjivo oblačnome gorju kiša će biti vjerojatnija, ali samo lokalna i kratkotrajna - znatno manje uočljiva od jutarnje magle, koja je moguća i u unutrašnjosti Istre, gdje će prevladavati sunčano. Još više sunčanog vremena bit će na sjevernom Jadranu, osobito na zapadu Istre i otocima. U noći i ujutro puhat će još često umjerena, mjestimice i jaka bura s mogućim olujnim udarima. Temperatura zraka ujutro će biti od 8 do 12 °C, uz more 14 do 18 °C, a poslijepodne 23 do 25 °C, u gorju oko 19 °C.

Toplije poslijepodne nego u utorak bit će i u Dalmaciji, ponegdje i uz 27, 28 °C. Prevladavat će sunčano, uz prolazno umjerenu naoblaku, a u unutrašnjosti je ujutro mjestimice moguća magla. Gdjegod umjerenu buru zamijenit će podjednako jak maestral, uz koji će more biti malo do umjereno valovito.

Podjednako manje vjetrovit dan i valovito more nego u utorak bit će i na jugu Hrvatske, uz nastavak nadmetanja oblaka i sunca, te uz temperaturu uglavnom primjerenu početku rujna.Sljedećih dana stabilnije, sunčanije, toplije...

U nastavku tjedna bit će stabilnije i danju toplije, ali u kopnenom području nakon razmjerno svježih i maglovitih jutara. Malo kiše može pasti samo ponegdje, uglavnom u četvrtak u zapadnim krajevima, posebice u gorju.

I na Jadranu sljedećih dana sve manje oblaka. No još u četvrtak povremeno će ih biti dosta, pa se ne smije isključiti ni mogućnost mjestimične kratkotrajne kiše, uglavnom na sjevernom dijelu. Uz noćnu i jutarnju buru, čak sve češće burin te dnevni maestral, temperatura zraka bit će u porastu, a i more će i dalje biti većinom razmjerno toplo.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.