U petak vedrina i vrućina, a uskoro opet meteopsina

Kao ne baš često ovoga ljeta - tijekom petka i većeg dijela subote Hrvatskom i bližom okolicom prevladavat će vedrina i vrućina. Jutarnje sumaglice i magle bit će samo nekim nizinama unutrašnjosti, a stabilno će vrijeme dokazivati i burin pa maestral na Jadranu.

No, već potkraj subote na zapadu i osobito sjeverozapadu Hrvatske gomilat će se oblaci i povećavati vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, ponegdje i olujno nevrijeme s tučom. Još nestabilnije će u većini Hrvatske biti u nedjelju i ponedjeljak, kada će na sjevernom dijelu Jadrana puhati umjerena i jaka bura, mjestimice vjerojatno i s olujnim udarima, a i dnevna temperatura zraka će se sniziti pa će vruće biti uglavnom u Dalmaciji...

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremila je Lidija Fuštar, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-aMnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Petak: sunčano i većinom vruće, ujutro ponegdje uz maglu...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i vruće, uz slab jugoistočni vjetar. Ujutro nakratko lokalno moguća sumaglica ili magla, a najniža temperatura oko 15 °C. Najviša dnevna pak između 31 i 33 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj - ujutro od 14 do 17 °C, a poslijepodne i do 33 °C. Nebo vedro, samo lokalno jutarnja sumaglica ili moguće kratkotrajna magla, a danju uglavnom slab južni vjetar.

Sunčano, čak i vedro bit će i na zapadu Hrvatske. A samo je nad gorjem moguć poneki oblak, po kotlinama ujutro lokalno magla. Vjetar slab, ujutro podno Velebita burin, a poslijepodne ponegdje na sjevernom Jadranu zapadnjak i sjeverozapadnjak, većinom na otvorenom. More uglavnom mirno. Najviša temperatura zraka od 27 °C u gorju do 32 °C na obali.

Obilja sunca i nerijetko vrlo visokog UV indeksa bit će i u Dalmaciji, uz najvišu temperaturu zraka od 30 °C na obali do 35 °C u unutrašnjosti. Ujutro burin, a poslijepodne do umjeren maestral, uz većinom malo valovito more

I na jugu Hrvatske sunce i vrućina, a UV indeks vrlo visok. Ujutro slaba i umjerena bura, a poslijepodne jugozapadnjak u okretanju na sjeverozapadnjak, uz uglavnom malo valovito more temperature oko 26 °C."

I u subotu još većinom suho, sunčano i vruće, a od nedjelje...

"Mnogo sunca i vedrine, pa i izraženije vrućine na kopnu još i veći dio subote. No pokraj dana u sjeverozapadnim krajevima sve više oblaka i povećanje vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu, lokalno i za olujno nevrijeme s tučom. Promjenljivo, uz mjestimice kišu i pljuskove s grmljavinom, bit će u nedjelju i ponedjeljak koji donose osvježenje, a puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu u subotu i nedjelju sunčano i vruće, a na sjevernom dijelu u nedjelju navečer raste vjerojatnost pljuskova s grmljavinom koji će se zatim proširiti i na veći dio Dalmacije. Pritom će zapuhati umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, a do tada još, kao i u petak, slab do umjeren vjetar s mora u popodnevnim satima. U ponedjeljak manje vruće, osobito na sjevernom Jadranu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.