Od vremena ni na Rokovo ne očekujte ništa novo

Znatnije promjene vremena nema ni sljedećih dana. Stoga će na Jadranu i dalje prevladavati sunčano i vruće, a u većini kopnenog područja bit će malo manje toplo, te i dalje mnogima dosta sparno, uz mjestimičnu jutarnju maglu te kasniju promjenjivu naoblaku i uglavnom poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu.

Potkraj utorka i tijekom vjerojatno većinom svježije srijede zamjetnije nestabilnosti moguće su diljem Hrvatske, a od četvrtka do subote sve je veća vjerojatnost stabilnog, suhog, pretežno sunčanog i uglavnom vrućeg vremena.


Planirate li sljedećih dana biti u prometu - od koristi vam možda može biti meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", a bavite li se poljoprivredom - i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" HRT-a ove nedjelje priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Nedjelja: većinom sunčano, ali na kopnu nestabilno...Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz dosta oblaka, a mjestimice može pasti i malo kiše. Danju barem djelomice sunčano, a poslijepodne su mogući pljuskovi i grmljavina, lokalno i izraženiji. Najviša temperatura između 27 i 30 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, ali od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova i grmljavine. Bit će vrlo toplo i sparno, a ujutro ponegdje može biti i magle.

Po kotlinama gorskih krajeva takođe je ujutro moguća magla, a danju poneki pljusak s grmljavinom. Sunčanije će biti na sjevernom Jadranu, ali se poslijepodne ne može isključiti mogućnost ponekog pljuska, ponajprije u Istri i oko Učke. Uz obalu će ujutro puhati burin, danju vjetar s mora. Bit će vrlo toplo, na Jadranu i vruće.

Uz pretežno sunčano vrijeme vruće će biti i u Dalmaciji. Poslijepodne može biti jačeg razvoja oblaka uz malu vjerojatnost za poneki pljusak uglavnom u Zagori. Nakon slabe bure, zapuhat će do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar uz malo, prema otvorenome do umjereno valovito more.

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske, uz slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Bit će vruće uz temperaturu između 30 i 33 °C, a samo manje osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura od 26 do 28 °C."

I dalje promjenjivo, osobito na kopnu...

"U prvoj polovini sljedećeg tjedna na kopnu i dalje promjenjivo i nestabilno, osobito potkraj utorka i u srijedu, uz česte pljuskove i grmljavinu koji lokalno mogu biti i izraženiji. Bit će uglavnom vrlo toplo, u ponedjeljak i vruće te sparno.

Vruće će biti i na Jadranu, pri čemu prema sredini tjedna raste vjerojatnost za lokalne pljuskove, ne samo na sjevernom dijelu nego i ponegdje u Dalmaciji. Manje osvježenje može donijeti vjetar s mora, većinom sjeverozapadni i zapadni, uz obalu jugozapadni.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.