Razna "meteorješenja" na blagdan Marijina uznesenja

Nastavlja se razdoblje promjenjivog vremena, s češćom kišom i grmljavinom u kopnenom području, osobito u prvom dijelu blagdana Velike Gospe, kada će najnestabilnije biti i na većini Jadrana. Pritom će na Jadranu i dalje prevladavati tople noći i vrući dani, a iznadprosječno toplo bit će i tijekom noći i jutra u kopnenom području. No, najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti će biti malo niža nego prošlih dana, posebice u subotu, te vjerojatno od utorka...

Detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji plove za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio je Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, a sudionicima u prometu mogu biti zanimljive i korisne i neke informacije iz meteorološko-prometne prognoze koja je već tjednima dio subotnjih "Istraga prometnih nesreća".

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Subota: promjenjivo, česta kiša, ponegdje i grmljavina...Tomislav Kozarić, dipl. ing.:
"Na blagdan Velike Gospe u Slavoniji, Baranji i Srijemu vrijeme će biti promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom i gmljavinom, a lokalno može biti i nevremena. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar i danju će biti svježije nego prošlih dana. Ujutro lokalno moguća magla, uz najnižu temperaturu oko 18 °C.

U središnjoj Hrvatskoj povremena kiše, te lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito u prvom dijelu subote, a u drugom dijelu će biti više sunčanog vremena. Vjetar većinom slab, a najviša dnevna temperatura između 24 i 27 °C.

Na zapadu Hrvatske također promjenjivo, pri čemu će mjestimičnih pljuskova i grmljavine biti češću u gorju i Istri, nego na otocima sjevernog Jadrana. Puhat će uglavnom slab sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na otvorenom sjeverozapadnjak, uz većinom malo valovito more. U gorju manje toplo nego u petak, a na sjevernom Jadranu najviša temperatura oko 30 °C.

Na srednjem Jadranu djelomice sunčano, a uz razvoje oblaka lokalnih pljuskova s grmljavinom bit će većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Zapuhat će umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz ponegdje umjereno valovito more. I dalje vruće sa stupanj do dva nižom dnevnom temperaturom nego u petak.

Na jugu Hrvatske blagdan Velike Gospe će također biti vruć, s temperaturom i do 33 °C, a osobito će na otocima biti i pretežno sunčano. Uglavnom samo u zaobalju postoji mogućnost lokalnog pljuska. U početku će puhati slabo do umjereno jugo, a zatim zapadni i sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more."

Sunčanije, ali i dalje nestabilno

"U iduća tri dana u unutrašnjosti sunčanije, ali i dalje nestabilno. Vjerojatnost pljuskova i grmljavine prvo će se smanjivati, a u utorak ponovno porasti, uz mogućnost nevremena. U ponedjeljak je vjerojatnost popodnevnog pljuska najmanja, pri čemu će danju biti najviše sunčanog vremena i vrućine. Na sparinu valja računati u sve dane. Ujutro može biti ponegdje magle. Vjetar uglavnom slab.

Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak stabilnije i većinom sunčano i suho, a u Dalmaciji još i u utorak. Na sjevernom Jadranu pak u utorak porast naoblake te mjestimice pljuskovi s grmljavinom, moguće i nevere. I dalje će na moru biti vruće, osobito u Dalmaciji, a u ponedjeljak će prolazno zapuhati umjereno jugo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili nove "epizode" METEO STRIP-a.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.