Većinom sunčano i vruće, nekima i zabrinjavajuće

Ni početkom tjedna nema značajne promjene - prevladavat će sunčano i vruće, ponegdje uz opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, ali diljem Hrvatske ne i stabilno. Mogućnost gdjekojeg pljuska i grmljavine postojat će uglavnom u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i Posavini. Nakon umjerene bure, mjestimice i jake, zapuhat će maestral.

Još nestabilnije će biti od potkraj utorka, te vjerojatno ponajviše tijekom srijede, kada će pljuskova s grmljavinom biti u mnogima krajevima unutrašnjosti, pa i ponegdje na Jadranu, osobito sjevernom. Mjestimice je opet moguće i olujno nevrijeme. Pritom će sredinom tjedna u mnogim krajevima biti manje vruće nego na njegovom početku, te vjerojatno i kraju.


Još poneka moguća zanimljivost vremena sljedećih dana i preporuka za sudionike u prometu može se naći u tjednoj meteorološko-prometnoj prognozi iz "Istraga prometnih nesreća", a detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Ponedjeljak: većinom sunčano i vruće, ali ne i sasvim stabilnoDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ujutro uz mogućnost kratkotrajne magle. Od sredine dana, uz umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u slavonskom gorju te u Posavini. Bit će vruće, temperatura će dosezati 32 °C.

31 ili 32 °C bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano, uz umjeren razvoj oblaka. Najniža temperatura između 17 i 20 °C.

Još svježije će tijekom noći i jutra biti u Gorskom kotaru i Lici. Manje ugodna noć, kad je o temperaturi riječ, bit će na sjevernom Jadranu, uglavnom između 22 i 26 °C. Danju pretežno sunčano i vrlo toplo, na moru i vruće, a uz jači razvoj oblaka u gorju se ne može isključiti mogućnost za poneki lokalni pljusak. Uz obalu će u noći i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Dnevna cirkulacija bit će i na srednjem Jadranuujutro bura, danju vjetar s mora, uz uglavnom sunčano vrijeme. U unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne postoji mogućnost za pokoji lokalni pljusak. Bit će vruće, a i noć će na moru biti vrlo topla, pa će postojati velika opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Vrućina nakon tople noći bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano vrijeme. U dubrovačkom zaleđu, uz umjeren razvoj oblaka, ne može se isključiti mogućnost ponekog pljuska. U noći i ujutro uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni, prema otvorenome sjeverozapadni vjetar, uz malo do umjereno valovito more."

Od utorka nestabilnije...

"Potkraj utorka u unutrašnjosti se povećava vjerojatnost za pljuskove, a kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, bit će češća u srijedu, kada lokalno može biti i obilnije kiše. Malo će i osvježiti, ali ne zadugo, jer će već u četvrtak biti sunčanije i ponovno u mnogim krajevima vruće.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće, uz tople ili vrlo tople noći. U srijedu nestabilno, osobito na sjevernom dijelu uz pljuskove i grmljavinu, a poneki pljusak moguć je i u Dalmaciji. Uz obalu će u noći i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju vjetar s mora.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.