Vrući dani idu, ali vrijeme nije baš svima "u sridu"

Osim u nastavku vikenda, ljetni ugođaj nastavit će se i u sljedećem tjednu, posebice na Jadranu, ponajviše srednjem i južnom - pa tko ga je odabrao za godišnji odmor - "pogodija je u sridu". Naravno, uz to ide i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Srećom, samo umjerena, uglavnom zbog mnogima neugodno toplih noći.

U sjevernijim hrvatskim krajevima svi dani ipak neće biti onako stabilni, sunčani i vrući kako bi neki željeli "usred ljeta" - lokalni poslijepodnevni i večernji pljuskovi praćeni grmljavinom do utorka su mogući uglavnom u gorju, Posavini i unutrašnjosti Dalmacije, a poslije i drugdje. Osim mjestimičnim nestabilnostima, nemojmo se iznenaditi ni jutarnjoj magli po nizinama unutrašnjosti. Također lokalnoj i kratkotrajnoj, ali dovoljnoj za nevolje. Uz more će pak bura i dalje biti česta tijekom noći i jutra - najjača podno Velebita, gdje su vrlo vjerojatna povremena ograničenja za "osjetljivije" skupine vozila, a i ostalima je dobro smanjiti brzinu.

A osim ove sažete prognoze i detaljnije u nastavku, od pomoći sudionicima u prometu možda može biti i tjedna meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća".

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

I nedjelja većinom sunčana i vruća, samo ponegdje uz pljuskovemr. sc. Dragoslav Dragojlović: "I u nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vruće. Ujutro mjestimice moguća kratkotrajna magla. Tijekom dana uz umjeren razvoj oblaka mogući su kratkotrajni pljuskovi. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a najviša dnevna između 30 i 33 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo, poslijepodne i vruće, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom sunčano vrijeme, ponegdje uz umjerenu naoblaku. Vjetar uglavnom slab.

I na sjevernom Jadranu sunčano i vruće, uz toplu noć. U gorskim krajevima uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Uz obalu u noći i ujutro umjerena i jaka bura tijekom dana će oslabjeti. Jutarnja temperatura od 15 do 17 °C, uz obalu između 21 i 25 °C, a najviša dnevna od 28 do 30 °C, na moru između 32 i 35 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a noć uz obalu topla. Tijekom dana u unutrašnjosti ponegdje može biti pljuskova i grmljavine. Uz obalu ujutro većinom slaba do umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, uz obalu između 23 i 25 °C, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 35 °C.

Samo malo niža temperatura bit će na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano, ali ne i posve stabilno vrijeme pa su ponegdje mogući kratkotrajni pljuskovi, osobito uz granicu s Bosnom i Hercegovinom."

I početkom tjedna vruće, ali i sve nestabilnije...

"Idućih dana dana na kopnu pretežno sunčano i vruće. Do utorka uglavnom suho, a u srijedu nestabilno s čestim pljuskovima i grmljavinom.

Na Jadranu obilje sunčanog i vrućeg vremena, a do utorka je i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje zbog vrlo toplih noći. U srijedu nestabilnije pa su na sjevernom dijelu mogući lokalni pljuskovi. Vjetar uz obalu slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.