Subota vruća, ljetna, ljetoljupcima kvalitetna

Za razliku od prvog kolovoškog tjedna - u drugom će biti manjih i rjeđih meteoroloških nevolja. Prevladavat će sunčano i vruće, osobito na Jadranu, gdje će opet postojati opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. U kopnenom će području gotovo svakodnevno biti poslijepodnevnih lokalnih razvoja oblaka, a samo rijetko i pljuskova s grmljavinom, uglavnom u gorju i Posavini. Ujutro će biti mjestimične kratkotrajne magle, većinom po kotlinama i uz vodene površine. Na Jadranu će olujnih udara bure biti samo mjestimice, uglavnom podno Velebita.

Detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji plove za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio je dr. sc. Marijan Tadin iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, a sudionicima u prometu mogu biti zanimljive i korisne i neke informacije iz meteorološko-prometne prognoze koja je već tjednima dio subotnjih "Istraga prometnih nesreća".

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A zanimljiva nekima može biti i informacija o izboru fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije. U mnogobrojnim prošlim promovirala se Hrvatska, a nadam se da će i u sljedećem...

Subota: pretežno sunčano i vruće, uz samo rijetke pljuskove i jaku buru mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano i vruće, ali ne i sasvim stabilno, pa će uz umjeren razvoj oblaka ponegdje biti mogući pljuskovi  i grmljavina. Ujutro je velika vjerojatnost mjestimične kratkotrajne magle. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 30 i 33 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također većinom sunčano vrijeme, te uglavnom slab vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. U gorskim kotlinama ujutro mjestimice magla, a tijekom dana uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Uz obalu u noći i ujutro umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura tijekom dana će oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 17 °C, uz obalu između 22 i 24 °C, a najviša dnevna od 26 do 29 °C, na moru između 32 i 34 °C.

U Dalmaciji obilje sunčanog i tijekom dana vrućeg vremena, a noć uz obalu bit će topla. Puhat će slaba do umjerena bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, uz obalu između 23 i 25 °C, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 35 °C.

Samo malo niža bit će većinom sunčanome jugu Hrvatske, gdje se sredinom dana i poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka ponegdje mogući pljuskovi, i to uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom."

I sljedećih dana većinom vruće, ponegdje uz pljuskove

"Idućih dana na kopnu ponovno pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj dnevne naoblake, samo ponegdje može biti rijetkih pljuskova, i to uglavnom na istoku i u gorskim krajevima.

Na Jadranu pravo ljeto, uz obilje sunčanog i vrućeg vremena, a od nedjelje i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje zbog razmjerno visoke temperature tijekom noći. U nedjelju na krajnjem jugu, a u utorak na sjeveru mala vjerojatnost za poneki pljusak. Vjetar uz obalu slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.