U nastavku kolovoza sunčevog zračenja veća doza

Nakon svojevrsne jeseni usred ljeta, sljedećih će dana biti sunčanije i ponovno toplije, često i vruće, mnogima i sparno. Mogućnost za gdjekoji pljusak s grmljavinom postojat će gotovo svakodnevno u kopnenom području, osobito u gorju, a samo rijetko i na pretežno sunčanom Jadranu, gdje će noći biti tople, uza sve slabiju buru. No, u petak će još biti prilično jaka, podno Velebita na udare i olujna.

U nastavku slijedi prognoza po područjima za sljedeće dane, uključujući i posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove koju je za Regionalni dnevnik četvrtkom pripremio dr. sc. Marijan Tadin iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.
Još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Petak: većinom suho, sunčano i toplije, ponegdje jaka buraU petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ujutro uz mjestimičnu kratkotrajnu maglu, zatim povremeno umjerenu naoblaku, uz koju samo ponegdje, uglavnom u gorju, postoji mogućnost kratkotrajnog pljuska. Najniža temperatura 17 ili 18 °C, a najviša većinom 29 i 30 °C.
I u središnjoj će Hrvatskoj biti sunčanije i toplije nego u četvrtak, poslijepodne mjestimice i vruće, nekima vjerojatno i sparno. Ujutro će ponegdje biti magle, osobito uz rijeke, a poslijepodne je vrlo mala vjerojatnost lokalnih pljuskova.

U gorju oblačnije, ujutro po kotlinama i maglovitije, te danju nestabilnije nego u drugim krajevima, a malo kiše, pa i poneki pljusak s grmljavinom, može "zalutati" i do obale pretežno sunčanog sjevernog Jadrana. Puhat će često umjerena bura, podno Velebita ponegdje i jaka, s olujnim udarima, uz koju će more biti umjereno valovito, mjestimice i valovito. Bit će toplije nego u četvrtak, u Istri i uz more gdjegod i vruće.

U Dalmaciji većinom vruće, te suho i sunčano, na otocima i vedro, ali u unutrašnjosti su mogući poslijepodnevni razvoji oblaka i gdjekoji pljusak s grmljavinom, uglavnom uz granicu. Uz često umjerenu i jaku buru i tramontanu more će biti umjereno valovito, temperature oko 24 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako pa i malo toplije, uz slabiju buru, poslijepodne uz obalu i jugozapadni vjetar. Osim sunca i vedrine, bit će i oblaka, uglavnom u unutrašnjosti uz mogućnost ponekog pljuska i grmljavine.

Sljedećih dana većinom još toplije, ali posvuda ne suho

I sljedećih će dana prevladavati sunčano i razmjerno toplo, većinom i vruće, ali na kopnu uz mogućnost poslijepodnevnih pljuskova, uglavnom u gorju te dijelu istočne Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije.

Sasvim stabilno neće biti ni na jugu Jadrana, dok će sjevernije biti sunčano, većinom i vedro, uz često umjerenu buru, podno Velebita povremeno i jaku. Noći će biti tople, a dani ponovno vrući.
A detaljniju prognozu, posebice vjetra i valova za nautičare i ostale koji plove pripremio je dr. sc. Marijan Tadin iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:
Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.