U srijedu bura, hladnije i još kiša, "nebeske kočije"...

"Sretan praznik, stara moja" i "Moja domovina" u srijedu će s razlogom moći zapjevati mnogi, ali zbog kojekakvih meteoroloških uvjeta ne i "Vrijeme je uz nas". Osim onih kojima je smetala vrućina, sparina i južina prošlih dana. A i onih u Dalmaciji kojima je na sušno tlo pala željena kiša bez nevremena. No, rijetki su oni s pogledom na "Crno nebo" mogli zapjevušiti: "Ti si moja kiša blaga" ili tijekom čestih obilnih pljuskova poželjeti voditi "Ljubav na kiši".

Srijeda bi mnoge, osobito u unutrašnjosti mogla podsjetiti na "
Malo jeseni" i "Jesen je", pa će zavapiti "Vrati se ljeto". I pritom neki neće odjenuti majicu s kratkim rukavima nego topliju "Košulju plavu" dok će im netko brižan govoriti: "Pazi da ne nazebeš"...

Osjećaju svježine pridonosit će i vjetar, za koji se neće moći reći: "
Ne znam koji vjetar puše" - sjevernjak i sjeveroistočnjak bit će itekako primjetni, te osobito mjestimice jaka bura na Jadranu, uglavnom podno Velebita na udare i olujna, vjerojatno i orkanska.

A nakon
čestih oluja uoči godišnjice "Oluje" te kišovite, vjetrovite i razmjerno svježe srijede, za nastavak kolovoza prema trenutačnim je prognozama sve vjerojatnije da će već do kraja ovoga tjedna u mnogim hrvatskim krajevima početi dugotrajnije stabilnije i sunčanije razdoblje, pa čak i većinom suho, te za doba godine iznadprosječno toplo - u mnogim krajevima uz barem poneki vruć dan. Mala je vjerojatnost nekog apsolutnog temperaturnog rekorda, ali ne treba začudila možda rekordna temperatura zraka na poneki nadnevak. A za očekivati je i još gdjekoje upozorenje na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Stoga se za većinu može reći:  "Dolaze dobra vremena" i "Nikad više te jeseni" kao ove srijede...

Na žalost mnogih, i nikad više novih hitova Rajka Dujmića Lime! "Otiš'o je on". Postao je "Nebeski vojnik" kojeg će se jamačno sjećati mnogi slušajući "Nebeske kočije" i druge nezaboravne pjesme... "Hvala Ti"... Počivao u miru rođeni skladatelju! I "Anđeli nek budu s tobom"! "Bog nek’ te čuva".

A povodom "dobrih starih vremena":

Nema više: "Kaj ima Lima?!
Je l' Ti u životu štima?
Kužiš li da nam se klima klima!?
Kakva to obilježja poprima?
Gdje su nestali vruće ljeto i hladna zima?
Odgovara li ovo svima
ili možda samo nekima?"
I još je u zraku puno smoga, dima...
A Tebe više nema - tuga nas prožima...

Detaljniju i "klasičniju" prognozu po područjima za sljedeće dane, bez povezivanja s naslovima pjesama Rajka Dujmića, za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

I u srijedu česta kiša, ponegdje i obilna, na Jadranu i bura...Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, mjestimice i obilnijih, uz koje može pasti i više od 50 litara kiše po četvornom metru. Umjerenog i jakog sjevernog vjetar bit će uglavnom prijepodne, a najviša temperatura bit će za oko 10 °C niža nego u utorak.

Još će svježije biti u središnjoj Hrvatskoj, uz temperaturu između 19 i 21 °C. Pritom će mjestimice biti obilne kiše uz umjeren, povremeno i jak sjeverni vjetar - nimalo ljetni ugođaj!

I u gorju će kiša biti česta, ponegdje i obilna, uz mjestimice više od 40 litara po četvornom metru. Na sjevernom Jadranu uz promjenljivu naoblaku pljuskova i grmljavine bit će uglavnom u noći i ujutro. Uz kišu probleme bi mogao stvarati i vjetar, na kopnu umjeren do jak sjeverni, a na Jadranu jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura. Bit će razmjerno svježe, u gorju s temperaturom oko 18 °C, na Jadranu od 24 do 26 °C.

Lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih, bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, osobito u prvom dijelu dana. Najviša temperatura zraka bit će između 25 i 28 °C. Puhat će umjerena do jaka bura, u sjevernoj Dalmaciji na udare i olujna, uz umjereno valovito i valovito more.

Na krajnjem jugu Hrvatske u prvom dijelu dana umjereno i jako jugo, a prema večeri zapuhat će bura. Pritom će uz promjenljivu naoblaku povremeno biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih. Najviša temperatura zraka oko 27 °C.

U nastavku tjedna sunčanije i toplije, ali...

"U četvrtak na kopnu još može biti kiše te lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih. Od petka ponovno sunčanije i stabilnije uz porast temperature zraka.

I na Jadranu u četvrtak sunčanije i toplije, a osobito na jugu još uz vjerojatnost lokalnih pljuskova. Od petka pretežno sunčano i vruće. Puhat će uglavnom umjerena bura koja će u subotu oslabjeti.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR FOTOGRAFIJA ZA KALENDAR SMO

A vedrog raspoloženja mogu biti i oni kojima je draga promocija Hrvatske u svijetu i uspjeh hrvatskih fotografkinja i fotografa. Njihova se djela već godinama mogu vidjeti u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije, a nadam se da će i u sljedećima. Rok za dostavu fotografija za kalendar za 2021. godinu je 15. rujna.