I prva kolovoška nedjelja puna ljetnog "veselja"

I u nedjelju će još biti pretežno sunčano i vruće, uz samo rijetko gdje moguće pljuskove s grmljavinom, te i dalje u većini Hrvatske uz opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

No,
u prvom dijelu novoga tjedna slijedi promjena - razmjerno kratkotrajna, ali ponegdje prilično žestoka - do kraja ponedjeljka na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a tijekom utorka i srijede gotovo diljem Hrvatske.
Pad temperature je siguran, većinom i kiša, ponegdje i obilnija, u obliku pljuskova s grmljavinom, uz veliku vjerojatnost i za lokalno olujno nevrijeme, a dr. sc. Tanja Renko, voditeljica Odjela za upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a, u prognozama za HRT upozorava i na mogućnost pijavica na Jadranu.
Valja spomenuti i jačanje juga početkom tjedna, te gdjegod jaku buru od potkraj utorka do četvrtka, osobito podno Velebita, gdje su mogući i olujni udari.

U drugom dijelu tjedna slijedi stabilnije, sunčanije i toplije vrijeme, ponegdje ponovno i vruće, ali vjerojatno ne posvuda sasvim suho.

Planirate li sljedećih dana biti u prometu - od koristi vam možda može biti meteorološko-prometna prognoza iz "Istraga prometnih nesreća", a bavite li se poljoprivredom - i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" HRT-a ove nedjelje priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

A Svjetska meteorološka organizacija pripremila je izbor fotografija za kalendar za 2021. godinu. Rok za prijavu je 15. rujna, a rezultati će biti vidljivi sredinom listopada - nadam se, uz nastavak tradicije...

U nastavku je detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Nedjelja: većinom sunčano i vruće, ali nestabilnoDr. sc. Tanja Renko: "Nedjelja će na istoku Hrvatske biti sunčana i vruća. Ujutro je uz rijeke moguća kratkotrajna magla, a danju mjestimice umjerena naoblaka. Vjetra gotovo i neće biti, samo ponegdje u Podravini poslijepodne do umjeren jugoistočnjak.

Vruće će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz umjerenu opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Bit će povremeno više oblaka, pa će ipak u većini mjesta najviša dnevna temperatura biti malo niža nego u subotu, uglavnom od 29 do 33 °C. Vrlo je mala vjerojatnost za poneki pljusak u popodnevnim satima.

U gorju i na sjevernom Jadranu pljuskovi će biti vjerojatniji, posebice u Istri, oko Rijeke i u dijelu Gorskog kotara. Nakon umjerene bure u jutarnjim satima, ponaprije podno Velebita - danju vjetar slab, a na otvorenom će moru prema večeri zapuhati umjereno jugo. Dok će noć u gorju biti razmjerno ugodna, duž obale i na otocima često će biti i vrlo topla. Danju vruće, nekima i sparno.

U Dalmaciji pretežno sunčano. Nakon slabe i umjerene bure u jutarnjim satima, danju maestral. More će biti većinom malo valovito. Upozorenje na toplinski val i dalje je na snazi. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 32 i 37 °C.

Ponegdje topla noć će ponovno biti i na jugu Hrvatske, gdje također sunčano vrijeme. Barem manje osvježenje tražit će se u moru čija je temperatura oko 25 °C."

Početkom tjedna promjena

"Na sjevernom će Jadranu u ponedjeljak biti povremenih pljuskova, češće prema večeri, a jugo će jačati na jako i vrlo jako. Glavnina promjene stiže u noći na utorak i tijekom utorka kada će biti nevera, a uz njih, osim jakog vjetra i obilnije kiše, može biti i tuče te pijavica. S burom stiže postupno smirivanje u srijedu, ali i pad temperature.

Na zapadu unutrašnjosti također već prilično nestabilno u ponedjeljak, a u utorak će promjena zahvatiti cijelu zemlju. Popuštanje vrućine nažalost bit će popraćeno i mogućnošću za jača nevremena. U drugom dijelu tjedna slijedi sunčanije i toplije vrijeme, ali vjerojatno ne posvuda sasvim suho.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.