Vrijeme povoljno za razvoj biljnih bolesti i štetnika

Vrućina će idućega tjedna barem malo popustiti, pa će radove na otvorenom biti nešto lakše obavljati. Najviša temperatura zraka od 29 °C u gorju do 34 °C u Dalmaciji bit će u ponedjeljak te prema kraju tjedna. Jutra će sredinom tjedna biti neuobičajeno svježa za početak kolovoza. Najniža temperatura zraka od svega 11 do 14 °C na kopnu neće utjecati na rast poljoprivrednih kultura. Značajnije osvježenje izostat će u Dalmaciji, gdje će noći vjerojatno i dalje biti tople.

Promjena vremena dogodit će se potkraj ponedjeljka i u utorak. Najizraženiji pljuskovi mogući su u gorju, na sjevernom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Budite spremni na moguće nepogode i na vrijeme pripremite zaštitne mreže. Kiša bi dobro došla biljkama koje pate od suše, prvenstveno u Dalmaciji.

Krajem tjedna ponovno planirajte zalijevanje po potrebi jer najavljena promjena ne mora posvuda donijeti dostatne količine.

Temperatura tla će se malo spustiti i na desetak cm dubine bit će od 21 °C u gorju do 30 °C u Dalmaciji.

Vrijeme će u idućem tjednu biti povoljno za rast i razvoj biljnih bolesti i štetnika. Ipak, kemijsku zaštitu koristite u krajnjoj nuždi. Berba raznih plodova je u tijeku i špricanje ako možete najbolje izbjegnite. Podsjećamo na ekološki način borbe protiv štetnika - žutim ljepljivim pločama. Tako se biljke ne truju, berba se nastavlja i nema opasnosti za zdravlje.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.