Posljednji srpanjski dan - i "koma", i divan

Kad već nije sredina mjeseca, svojevrsnu ljetnu "čast" srpnja spašava njegov kraj. Ne samo zbog dnevne vrućine - u Kninu, primjerice, već 3. dan oko 38 °C - nego i zbog noći i jutara ponegdje toplih kao rijetko kada u ovo doba godine, primjerice u Rijeci i Zagrebu. I dok će sve do ponedjeljka gotovo diljem Hrvatske sigurno biti većinom sunčano, vruće i sparno, nekima i teško podnošljivo, u mnogim krajevima uz opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje - pljuskovi i grmljavine su mogući, ali je nemoguće tvrditi hoće li ih, gdje i kada uistinu biti. Koliko god se trudili i željeli, današnja znanost ne može ih sa sigurnošću predvidjeti, pogotovo ne kada u ovako odviše zagrijanoj atmosferi dođe malo vlažniji zrak kao što se događalo prošlih dana, a i budućih će - osobito u petak.

Još će nestabilnije biti tijekom ponedjeljka, te posebice u utorak, kada većini Hrvatske slijedi nova promjena vremena - pad temperature je neprijeporan, znatniji u sjevernim kopnenim krajevima, a moguće su i oluje uoči godišnjice "Oluje"...

O promjeni vremena i prethodnom jačanju juga u ponedjeljak, te još nekim zanimljivostima važnima nautičarima i ostalima koji plove govorio je i
Ranko Ševeljević, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a u posebnoj prognozi četvrtkom u Regionalnom dnevniku HRT-a
U nastavku slijedi prognoza po područjima za sljedeće dane, uključujući i posebna prognoza za nautičare i ostale koji plove, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Petak: i dalje vruće, ali u većini Hrvatske nestabilnoU petak će na istoku Hrvatske biti nestabilno pa će uz sunčano vrijeme postojati i velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena s tučom. Najniža temperatura od 18 do 20 °C, a najviša većinom 33 i 34 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti iznadprosječno toplo. I dok nas niz vrućih dana ne treba čuditi, ponegdje već treća topla noć u nizu ne događa se baš često. Ni kiša vjerojatno neće biti ni učestala, ni obilna, ali ipak pljuskovi s grmljavinom vrlo su vjerojatni u svim županijama, kao i moguće nevrijeme.

Upozorenja za pljuskove i grmljavinu postoje i za gorje i unutrašnjost Istre, a i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje - na riječkome području čak vrlo velika. I to ne samo zbog dnevne vrućine tijekom pretežno sunčanoga vremena, nego i zbog rijetko tople noći i jutra. U četvrtak je najniža temperatura zraka u Rijeci, primjerice, bila 3. najviša u povijesti mjerenja na 30. dan srpnja, a u petak ujutro vjerojatno će biti još iznimnija.

Za zdravlje moguće opasna iznadprosječna toplina nastavit će se i u Dalmaciji, posebice u unutrašnjosti, gdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom, osobito uz granicu s BiH. Uz more sunčanije, čak i vedro, uz osvježavajući maestral. Temperatura mora od 23 do 25 °C, na jugu ponegdje i malo viša, dok će zrak uz prevladavajuću vedrinu ujutro biti od 21 do 25 °C - poslijepodne pak od 31 do 34 °C, u Metkoviću i okolici i oko 37 °C!

Do ponedjeljka vruće, uz rijetke pljuskove, a zatim...

Vrućina će se nastaviti i sljedećih dana, ali u većini unutrašnjosti ipak malo manje izražena. Pritom su za vikend pljuskovi mogući uglavnom u gorju, a početkom tjedna i još ponegdje.

Na Jadranu će vjerojatnost za neverine biti manja, ali se ne smije zanemariti - u subotu na jugu, od nedjelje na sjevernom dijelu. Naravno, noći će i dalje biti tople, a dani vrući, uz burin pa maestral, a najava promjene vremena bit će jačanje juga u ponedjeljak.

A već danima se najavljuje i izbor fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije, s nadom nastavka tradicije...

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.