"Ispod sunca zlatnoga", ali i oblaka ponekoga...

Pretežno sunčano i vruće, ali posvuda ne i stabilno - jedna je od kraćih najava vremena u nastavku ovog iznadprosječno toplog tjedna. Pritom svakodnevno gotovo posvuda postoji opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, a uglavnom u kopnenom području i vjerojatnost pljuskova s grmljavinom, posebice u petak. Naravno, kako je to uobičajeno u toplom dijelu godine, ponegdje je moguće i olujno nevrijeme s tučom, ali nije moguće pouzdano predvidjeti gdje i kada.

Početkom novoga tjedna diljem Hrvatske se povećava vjerojatnost znatnije promjene vremena i destabilizacije atmosfere pa bi obilježavanju 25. godišnjice "Oluje" mogle prethoditi meteorološke oluje. No, naravno, pouzdanije i detaljnije prognoze o tome tek slijede...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A nije neuobičajen izbor fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije. Ostvare li se prognoze utemeljena na prošlim izborima - hrvatskih će fotografija biti napretek, a valja se nadati da će barem poneka promovirati Hrvatsku diljem svijeta i sljedeće godine.

Četvrtak: većinom sunčano i vruće, na zapadu mogući pljuskoviDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano i vruće. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka, ponajprije uz gorje, postoji mala vjerojatnost za poneki lokalni pljusak.

U središnjoj Hrvatskoj, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, također se poslijepodne ne može isključiti mogućnost za lokalne pljuskove. Inače će prevladavati sunčano, uz većinom toplu noć i dnevnu temperaturu između 32 i 35 °C.

Pretežno sunčano i vruće bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će postojati najveća vjerojatnost za lokalne poslijepodnevne pljuskove, moguće i izraženije. Na Jadranu će nakon tople noći najviša dnevna temperatura zraka biti između 32 i 34 °C, a u gorju samo malo niža. Vjetar slab, a na obali uglavnom ujutro ponegdje umjerena bura, podno Velebita i pojačana, uz more malo do umjereno valovito.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije i dalje najtoplije, uz temperaturu oko 37 °C. Neznatno će osvježenje nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći donositi zapadni i sjeverozapadni vjetar s mora.

I na jugu Hrvatske obilje sunca i vedrine, uz slab jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome i sjeverozapadni. Zbog tople, ponegdje i vrlo tople noći te najviše dnevne temperature zraka između 32 i 36 °C na snazi je, kao i drugdje, upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje."

Do kraja tjedna bez znatnije promjene...

"U petak u unutrašnjosti postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, koji ponegdje mogu biti izraženiji, ali oni neće donijeti mnogima željeno osvježenje. Za vikend i dalje pretežno sunčano i vruće.

Vrućina će na Jadranu biti izražena, osobito zato što će trajati još nekoliko dana, a i noći će često biti vrlo tople. Prevladavat će sunčano, uz vjerojatnost za poneki pljusak uglavnom u Istri. Puhat će slab do umjeren maestral.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.