Mnogi će "na lažini suvoj ležat", neki od kiše bježat

I dok je "na lažini suvoj ležat" mnogima bilo "lipo" početkom ovoga tjedna - a i u njegovom nastavku će "ispod sunca zlatnoga blistati" većina riva - u kopnenom se području opet povećava vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu. Rijetke, kratkotrajne, ali moguće izražene, pa i u obliku olujnog nevremena, najprije u gorju i zapadnim krajevima, zatim i u istočnim i južnim. Osim za lokalne nestabilnosti, diljem Hrvatske povećava se i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, osobito na Jadranu, gdje će i noći nekima biti neugodno tople. No, barem će željni toplijeg mora doći će na svoje.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Ljubiteljima fotografije, i posebice mnogobrojnim hrvatskim fotografima može biti zanimljiv i izbor fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije. U prošlogodišnjima je bilo barem poneke fotografija iz Hrvatske, a nadam se da će i u novome...

Srijeda: većinom suho i vruće, ali na zapadu nestabilno

dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, prijepodne u većini predjela i sasvim vedro, a poslijepodne će mjestimice biti i umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab pa ujutro u riječnim dolinama može biti kratkotrajne magle. Bit će vruće.

I u središnjoj Hrvatskoj će noć biti toplija od prethodne. Iako će dan početi vedrinom, poslijepodne će biti više oblaka, i to vertikalnog razvoja, pa će biti mjestimičnih pljuskova praćenih grmljavinom. Pljuskovi mogu biti i izraženiji. Zapuhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 32 i 35 °C.

Vruće i nestabilno bit će poslijepodne i u gorju, uz moguće lokalne pljuskove, koji mogu biti izraženi. No veći će dio dana, kao i na sjevernom Jadranu, prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab pa će more biti mirno ili malo valovito, a vidljivost može biti smanjena ne samo po gorskim kotlinama, nego i na moru zbog mjestimične sumaglice.

U Dalmaciji od srijede velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Bit će pravo ljetno vrijeme pa će mnogi tražiti osvježenje u moru ili rijekama, no ipak sredinom dana valja izbjegavati boravak na suncu zbog vrlo visokog UV indeksa.

I na jugu Hrvatske prevladavajuća vedrina uz slab vjetar - ujutro burin, danju maestral pa će nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći već do podneva biti vruće, a najviša temperatura zraka bit će između 31 i 36 °C. Najtoplije u dolini Neretve."

U nastavku tjedna vruće, ali posvuda ne i stabilno

"U nastavku tjedna na Jadranu neće biti veće promjene - zadržat će se pretežno sunčano vrijeme, a tek će rijetko biti moguć poneki neverin uz obalu. Gomilanjem topline i noću će se sve teže rashlađivati.

I na kopnu će prevladavati sunčano i vruće, no budući da će biti nestabilno treba računati na pljuskove, a lokalno i na pokoje nevrijeme, osobito u četvrtak i petak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.