Većinom vruće, mnogima i sparno, iscrpljujuće

U ovome ćemo tjednu imati više ljetni ugođaj nego prije, osobito na Jadranu. Uz prevladavajuću vedrinu noći će  na Jadranu biti tople, a dani vrući, i to toliko da će postojati najprije umjerena, zatim i velika opasnost od toplinskog vala, koji može utjecati na zdravlje i ponegdje u unutrašnjosti, u kojoj sredinom tjedna opet valja upozoriti i na mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjerojatnost nije velika, ali ipak. Uostalom, nije bila ni u nedjelju u Zagrebu i okolici, pa je ipak ponegdje bilo novih nevolja. Kombinacija vlage i prezagrijanog zraka može biti opaka!

Zbog vrućih dana u ovome tjednu Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju
DHMZ-a u HRT-ovim "Plodovima zemlje" savjetovao je, između ostaloga: "...osigurajte dovoljno svježe vode domaćim životinjama i pčelama i dakako kućnim ljubimcima. Po potrebi zasjenite im prostor za odmor, biljkama natapanjem i navodnjavanjem rashladite tlo, plodove voćaka ne izlažite još izravno Suncu zbog mogućih ožegotina."

A želite li da se Vaša fotografija - ili više njih - sudjeluje u
izboru za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije - pošaljite je do 15. rujna 2020. godine i nadajte se ponavljaju tradicije...

U nastavku se nalazi prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Utorak: pretežno vedro i vruće, ujutro ponegdje maglaU utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, čak i vedro, ujutro uz sumaglicu, ponegdje i kratkotrajnu maglu, osobito uz vodene površine. Nakon prijepodneva, kada je moguć slab vjetar, zapuhat će gdjegod umjeren jugoistočnjak. Najniža temperatura zraka od 16 do 18 °C, a najviša između 33 i 34 °C.
I u središnjoj će Hrvatskoj, uz sunčano vrijeme, biti iznadprosječno toplo. Štoviše vruće, uz mjestimice umjerenu opasnost od toplinskog vala, koji može utjecati na zdravlje, osobito u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Ponegdje će opet biti jutarnje magle pa budite oprezni u prometu.

I u nekim kotlinama u gorskoj Hrvatskoj magla će ujutro smanjivati vidljivost, a sumaglica je moguća i na sjevernom Jadranu. Utorak će biti još stabilniji i topliji od ponedjeljka, uz također sunčano vrijeme, većinom i vedro. Vjetar slab ili čak tiho, uz more mirno i malo valovito, temperature uglavnom između 21 i 25 °C. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16 °C, na Jadranu od 18 do 22 °C, a poslijepodnevna od 30 do 32 °C.

Još viša u vedroj Dalmaciji, u unutrašnjosti i oko 35 °C, pa postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Uz obalu će osvježenje tijekom dana donositi slab do rijetko gdje umjeren maestral, a i more temperature 22, 23 °C. No u noći i ujutro neki bi se mogli žaliti na toplinu i sparinu, osobito na splitskom području.

Većinom topla noć i vruć dan bit će i na jugu Hrvatske, uz nebo bez oblaka te slab vjetar, poslijepodne ponegdje i umjeren maestral, zbog kojeg će more biti malo do umjereno valovito.

I u nastavku tjedna vruće, ali na kopnu i opet ponegdje nestabilno

I u nastavku tjedna bit će uglavnom vruće, uz poneku toplu noć i u mnogim krajevima kontinentalne Hrvatske. No bit će opet nestabilno, najprije većinom u gorju i uz granicu sa Slovenijom, zatim još ponegdje istočnije i južnije. Osim zamjetnijeg lokalnog razvoja oblaka, povećava se i vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena s tučom.

Na Jadranu stabilnije, čak pretežno vedro, osobito u srijedu, te uz samo mjestimice prolazno umjeren vjetar, većinom maestral. Na sjevernom dijelu bit će i bure, koja u četvrtak podno Velebita lokalno može biti i jaka. Noći će biti tople, a dani vrući, uz najprije umjerenu, od petka sve češće i veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.