Vremenske prognoze siže: stabilnije vrijeme stiže!

"Kada će, ako ne sada?!", komentira posljednje srpanjske vruće dane na kraju emisije "Vrijeme" poslije večernjeg Dnevnika na HTV 1 Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a. I nastavlja: "Ipak valja pripaziti i izbjegavati napore i dulje izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana."

Za razliku od prošlih tjedana, posljednji ovogodišnjega srpnja u većini će Hrvatske biti jedan od stabilnijih, sunčanijih i toplijih, s uglavnom vrućim danima. Srećom, ne i ekstremno vrućim. No, od srijede će postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Dok će na Jadranu vrućinu ublažavati poslijepodnevni zmorac, u kopnenom će području mnogima biti teško podnošljivo zbog dodatne sparine. Rijetko mogući lokalni pljuskovi samo će je kratkotrajno ublažiti, a zbog brzog razvedravanja i porasta temperature nakon pljuskova - isparavanje iz vlažnog tla bit će još intenzivnije.

Osim ove "klasične" prognoze,  Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a za "Plodove zemlje" HRT-a pripremio je posebnu agrometeorološku prognozu, a vozačima, pomorcima i ostalima u prometu može biti od koristi i tjedna meteorološko-prometna prognozakoja se svake subote emitira u "Istragama prometnih nesreća" na HTV 1.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A nije neuobičajen izbor fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije. Ostvare li se prognoze utemeljena na prošlim izborima - hrvatskih će fotografija biti napretek, a valja se nadati da će barem poneka promovirati Hrvatsku diljem svijeta i sljedeće godine.

Ponedjeljak: većinom sunčano i vruće

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Uz slab, povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar poslijepodnevna temperatura bit će između 29 i 31 °C.

Podjednaka će najviša temperatura zraka biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom sunčano vrijeme. Umjerenog razvoja oblaka bit će na krajnjem sjeverozapadu, uz vrlo malu vjerojatnost za poneki pljusak.

Malo veća vjerojatnost za lokalne poslijepodnevne pljuskove postoji u gorskim krajevima, osobito u Gorskom kotaru, ali će veći dio dana prevladavati sunčano. I na sjevernom Jadranu vedrina, ujutro uz slab burin, danju maestral. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 29, na Jadranu do 31 °C.

Sunčano i vruće bit će i na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne može biti umjerenog razvoja oblaka, ali bez kiše. Uz obalu će ujutro puhati burin, danju vjetar s mora, a more će biti mirno ili malo valovito, prema otvorenom i umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske će temperatura zraka biti između 30 i 33 °C, a temperatura mora od 22 do 24 °C. Bit će sunčano, a nakon burina zapuhat će vjetar s mora - uglavnom slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak."

I u nastavku tjedna većinom sunčano i vruće, ali...

"Do sredine sljedećeg tjedna u kopnenom će području prevladavati sunčano uz slab vjetar. U noći na četvrtak te u prvom dijelu četvrtka u sjevernim krajevima i unutrašnjosti Istre mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Bit će vruće, a i noći će biti sve toplije.

Sve toplije noći bit će i na Jadranu, a danju biti sunčano i vruće, uz temperaturu i do 35 °C. Nakon burina danju će puhati uglavnom slab vjetar s mora.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.