"Što srpanj ne iskuha to rujan ne ispeče."

Na kontinentu i u sljedećem tjednu promjenljivo, nestabilno vrijeme. Sredinom tjedna najviša temperatura zraka uglavnom iznad 30 °C. Na početku tjedna, a posebno na njegovome kraju, svježije s najnižom temperaturom oko 15 °C, u gorju i koji stupanj niža. Uzduž Jadrana osjetno toplije.

Kiša je u sljedećem tjednu vjerojatna na početku pa opet pri kraju tjedna. Ne očekuju se veće količine oborine, ipak u kontinentalnim krajevima mogući su pljuskovi, a uz naglo zagrijavanje tla i zraka moguć je burniji razvoj oblaka, dakako time i veća mogućnost nepogode. Stoga budite na oprezu, a prema kraju tjedna svakako pratite dnevnu prognozu vremena. Duž Jadrana kiša bi mogla u potpunosti izostati, pogotovo u Dalmaciji, pa u vrućim danima osigurajte dovoljno svježe vode domaćim životinjama i pčelama i dakako kućnim ljubimcima. Po potrebi zasjenite im prostor za odmor, biljkama natapanjem i navodnjavanjem rashladite tlo, plodove voćaka ne izlažite još izravno Suncu zbog mogućih ožegotina.

Zbog ovotjedne kiše, a i one ponegdje moguće u sljedećem tjednu, kao i zbog dovoljno toplog vremena i povećane relativne vlage zraka, u kontinentalnim krajevima pripazite na brzi razvoj biljnih bolesti i štetnika. Po potrebi poduzmite mjere zaštite.

A srednja temperatura tla na desetak cm dubine na kontinentu će biti od 23 °C do 28 °C, a duž Jadrana i do 35 °C.

Ovogodišnji srpanj nije se baš vrućinama iskazao, a znano je:
"Što srpanj ne iskuha to rujan ne ispeče."Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.