Na dan svete Ane mnoge će glave biti osunčane

Atmosfera se tijekom subote počela stabilizirati, nakon što je u mnogim mjestima pala obilna kiša - ponegdje tijekom samo nekoliko sati i obilnija od prosječne za cijeli srpanj. Prouzročila je i veće nevolje, u Zagrebu i bujične poplave u čijoj je sanaciji preminuo vatrogasac Davor Kovačić. Posljedicama nevremena, kao i prognozama, upozorenjima i cjelokupnom sustavu posvećena je i subotnja "Tema dana" na HTV 1 s gostima: dr. sc. Brankom Ivančan Picek, ravnateljicom DHMZ-a i Slavkom Tucakovićem, glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH.

U nedjelju će u Hrvatskoj biti barem djelomice sunčano i toplije nego u subotu, ali još posvuda ne i suho. Malo kiše u gorju može pasti i u još sunčaniji i topliji ponedjeljak, a u utorak i srijedu bit će još stabilnije, uglavnom i vruće - ne ekstremno, ali dovoljno za upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

I u nastavku će posljednjeg srpanjskog tjedna prevladavati vruće i sunčano, na Jadranu i vedro, ali se u kopnenom području ponovno povećava vjerojatnost za mjestimične pljuskove i grmljavinu, osobito u četvrtak.

I dok su pljuskovi od četvrtka "samo" mogući, jutarnja magla po mnogim je kotlinama kontinentalne Hrvatske gotovo sigurna pojava, barem u nedjelju i početkom novoga tjedna. O njoj i još nekim elementima vremena važnim u prometu detaljnije se govori u tjednoj meteorološko-prometnoj prognozi, koja se svake subote može pogledati u "Istragama prometnih nesreća". A za "Plodove zemlje" ove je nedjelje posebnu agrometeorološku prognozu pripremio Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Ljubiteljima fotografije, i posebice mnogobrojnim hrvatskim fotografima može biti zanimljiv i izbor fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije. U prošlogodišnjima je bilo barem poneke fotografija iz Hrvatske, a nadam se da će i u novome...

Nedjelja: barem djelomice sunčano i toplije, ali ponegdje i malo kišedr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju će u istočnoj Hrvatskoj uz promjenljivu naoblaku pasti malo kiše, uglavnom prijepodne i sredinom dana. Ujutro je mjestimice moguća magla, a sunčanih će razdoblja biti više poslijepodne. Danju toplije nego u subotu.

I u središnjoj Hrvatskoj će nedjelja biti toplija od subote jer će prevladavati sunčano vrijeme pa će najviša dnevna temperatura biti između 27 i 30 °C. Ujutro je moguća kratkotrajna magla, posebice uz rijeke, a popodne je mala vjerojatnost za poneki pljusak uz granicu sa Slovenijom. Vjetar će biti slab.

Slab će vjetar biti i u gorju te na većem dijelu sjevernog Jadrana, dok će umjerenog sjeverozapadnjaka biti uglavnom na otvorenom moru. Prevladavat će sunčano vrijeme, a umjerene naoblake bit će sredinom dana i poslijepodne, uz mogućnost za poneki kratkotrajan pljusak u gorju. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 17 °C u gorju i u unutrašnjosti Istre te između 18 i 21 °C duž obale i na otocima. Najviša dnevna od 25 do 29 °C.

U Dalmaciji sunčano, u unutrašnjosti povremeno uz umjerenu naoblaku. U noći i ujutro puhat će slaba i umjerena bura i sjeverni vjetar, a danju sjeverozapadnjak, uz obalu ponegdje zapadnjak i jugozapadnjak. Sjeverozapadnjak može na otvorenom poslijepodne biti i umjereno jak.

Još je veća vjerojatnost za vjetrovitije vrijeme na jugu Hrvatske, uz more i umjereno valovito. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura bit će između 28 i 31 °C. No, uz jači razvoj oblaka moguć je pljusak, ponajprije u Konavlima."

U novome tjednu sunčanije i toplije, većinom i vruće

"Prva polovina tjedna na Jadranu će biti u znaku pravog ljetnog vremena - sunčanog i vrućeg. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, na sjevernom dijelu u ponedjeljak ujutro i bura, ponajprije podno Velebita.

Pretežno suho i sunčano uz slab vjetar bit će i u unutrašnjosti. Temperatura u porastu pa će već od ponedjeljka u većini krajeva biti vruće. U srijedu potkraj dana malo nestabilnije na krajnjem sjeverozapadu, uz mogućnost lokalnih pljuskova. Kako će stabilnije vrijeme donijeti porast temperature sredinom i u drugoj polovini tjedna nekima može biti i neugodno vruće.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.