Kiša pa razvedravanje, od nedjelje stabilnije stanje

Oblaci s kišom, često i obilnijom, ponegdje praćenom grmljavinom, pa i olujnim nevremenom u noći na subotu i tijekom razmjerno svježe subote premještat će se iznad Hrvatske i okolice. Stoga i dalje postoje mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave. Neke su se već ostvarile, a valja se nadati da ipak neće i one za noć i prvi dio subote.

Sasvim suho posvuda neće biti ni u sunčaniju i topliju nedjelju, kada je kiša najvjerojatnija na istoku Hrvatske i u gorju. No, početkom novoga tjedna - ljetni ugođaj - većinom sunčano i vruće, na Jadranu uz burin pa maestral.

I to stabilnije vrijeme u sljedećem tjednu, a i nestabilno tijekom vikenda - posebice subote - može biti dovoljan motiv za fotografiranje i sudjelovanje u novom izboru fotografija za kalendar za 2021. godinu Svjetske meteorološke organizacije, a i za nastavak tradicije i promociju Hrvatske diljem svijeta.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, već godinu dana i na twitter-u DHMZ-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Subota: česta kiša pa razvedravanjeDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U drugom dijelu noći te veći dio subote u Slavoniji, Baranji i Srijemu kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, mjestimice izraženijih i obilnih, a prema subotnjoj večeri slabljenje i prestanak oborina. Uz povremeno umjeren do jak sjeverni vjetar najviša dnevna temperatura bit će između 22 i 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i prijepodne također će biti izraženih pljuskova i grmljavine, mjestimice obilne kiše, pa su moguće i bujične poplave. Poslijepodne postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje uz temperaturu između 21 i 25 °C.

Izraženih pljuskova i grmljavine u noći će biti i na sjevernom Jadranu i u gorju, a u subotu prijepodne će se djelomice razvedriti, najprije na Jadranu. Zapuhat će umjerena, podno Velebita na udare jaka do olujna bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar, uz umjereno valovito, ponegdje i valovito more. U gorju razmjerno svježe uz temperaturu između 19 i 23 °C, a na Jadranu od 26 do 28 °C.

U Dalmaciji uz promjenljivu naoblaku također postoji mogućnost za pljuskove i grmljavinu, lokalno i izraženije, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar, na sjevernom dijelu i bura. Bit će vrlo toplo.

Na jugu Hrvatske mjestimični pljuskovi mogući su uglavnom u prvom dijelu dana. Uz slab do umjeren, prema otvorenom moru ponegdje i jak sjeverozapadni vjetar poslijepodnevna temperatura bit će između 27 i 30 °C."

Od nedjelje većinom suho, sunčano i toplije...

"Sljedećih dana na kopnu većinom suho, sunčano i toplije, od ponedjeljka i vruće. Oblačnije će još biti na istoku u nedjelju, uz mogućnost za mjestimice malo kiše. Ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle.

I na Jadranu će sljedećih dana prevladavati pravi ljetni ugođaj uz pretežno sunčano i vruće vrijeme te uglavnom slab do umjeren maestral.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.