"Motika u srpnju puni bačve u listopadu."

Ljeto još uvijek ne pokazuje svoje pravo lice, barem ne u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Nikako da se vrijeme stabilizira na dulje razdoblje. I početkom i krajem sljedećeg tjedna najviša temperatura zraka vjerojatno će biti uglavnom iznad 30 °C. Između toga, najniža na kontinentu samo malo iznad 10 °C, a uzduž Jadrana oko 18 °C.

I kiše će biti, i to obilnije sredinom tjedna. Količine vjerojatno uglavnom između 20 i 25 litara po četvornome metru - nešto manje na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji bi kiša, nažalost, moga i u potpunosti izostati.

Ipak budite na oprezu jer, pogotovo početkom tjedna, mogući su pljuskovi praćeni jakim vjetrom, grmljavinom pa i tučom. Kiša će ratarima i te kako dobro doći. Nakon žetve, dok je još kombajn na njivi, kako bi rekli ratari, obavlja se obrada, gnojidba i uređenje tla kako bi se očuvala vlaga u tlu i pospješila razgradnja žetvenih ostataka. Tko to nije učinio za kišu krajem ovoga tjedna, evo ima priliku to učiniti pred kišu u sljedećem tjednu. U Dalmaciji vjerojatno kiše niti će biti posvuda, niti dovoljno da značajnije ublaži sušu.
Ni srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubine ne pokazuju da smo u ljetnom razdoblju. Na kontinentu će biti većinom oko 26 °C, sredinom tjedna i niža. U gorskim krajevima vjerojatno oko 23 °C, a duž Jadrana uglavnom oko 30 °C.

O srpanjskim kišama mnoge su proturječnosti, neki bi ih htjeli, a neki rado izbjegli. Ipak znajte: "Motika u srpnju puni bačve u listopadu."Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.