U petak nova promjena, samo od rijetkih željena

Sredina je srpnja, a mnogima po željenom vremenu - kao da nije. Ne samo zbog jutarnje svježine i nedostatka dnevne vrućine, nego i zbog diljem Hrvatske nepostojanja dugotrajnijeg stabilnog razdoblja. Pljuskova i grmljavine bilo je već tijekom četvrtka, a još češće kiše bit će u petak, osobito u sjevernim kopnenim krajevima, gdje će mjestimice biti i obilnija. Nekima će na Jadranu nevolje stvarati i opet jaka bura i tramontana, posebice na sjevernom dijelu i otvorenome moru. Stoga ne morate li - i još ako ste neiskusniji u plovidbi - najbolje je zaboravite u petak na sjevernom dijelu Jadrana.

Nova kiša, pad temperature i jačanje vjetra posljedica je prolaska još jednog frontalnog poremećaja s hladnijim i vlažnijim zrakom, a i ponovno sve jačeg djelovanja na vrijeme visinske ciklone, zbog koje će i tijekom vikenda biti prilično nestabilno.

Ni u novome tjednu vrlo vjerojatno neće biti znatnijeg djelovanja anticiklone, ali ćemo ipak imati "ljetniji" ugođaj nego od petka do nedjelje - bit će opet stabilnije, sunčanije i toplije, ponegdje i vruće, ali ne odviše. A ni pljuskovi neće baš posvuda izostati.


Detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji plove - i to ne samo naoblake, vjetra i temperature, nego i valova po dijelovima Jadrana - za Regionalni dnevnik HRT-a pripremila je Kata Botica, dipl. ing. iz splitskog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a,Njezin kolega iz zagrebačkog dijela Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a - Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys. za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" i "Vrijeme" nakon podnevnog Dnevnika pripremio je posebnu prognozu naoblake za one koji sljedećih večeri i noći žele promatrati komet "C2020 F3", znan i kao "Neowise".U nastavku pak slijedi prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Petak: opet oblačnije, kišovitije, vjetrovitije, većinom i svježijeU Slavoniji, posebice istočnoj, te Baranji i Srijemu u petak će prevladavati oblačno, uz kišu, ponegdje i obilniju. Bit će osjetno svježije nego u četvrtak, uz najvišu temperaturu zraka i samo oko 20 °C, a dodatnom osjećaju svježine pridonijet će i prolazno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj će Hrvatskoj oblačno i kišovito, uz sjeveroistočnjak, biti većinom prijepodne, a poslijepodne će se djelomično razvedravati. No ponegdje još može biti povremene kiše. Najniža temperatura zraka bit će od 11 do 15 °C, a najviša 20 do 23 °C.

Mjestimice obilnija kiša moguća je u gorju, pa i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, kojih će biti i na sunčanijem sjevernom Jadranu. Za mnoge je vjerojatno još važnije spomenuti da će opet zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura, podno Velebita i s mjestimičnim olujnim udarima, koji će povećavati valovitost mora.

Valovitije i vjetrovitije, a i nestabilnije nego u četvrtak, bit će poslijepodne i u dijelu Dalmacije, u kojoj će barem djelomice sunčano biti prijepodne, u južnijim krajevima i poslije, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do 28 °C.

Na jugu Hrvatske petak najtopliji, ponegdje i oko 30 °C, premda i dalje malo svježiji od prosjeka za sredinu srpnja, uz prevladavajuće sunčano prijepodne i sve oblačnije poslijepodne, tijekom kojega će uz slab do umjeren jugozapadni vjetar i jugo more biti većinom malo valovito.

Za vikend još nestabilno i razmjerno svježe pa toplije i većinom suho, ali...

I sljedećih će dana biti razmjerno svježe za doba godine, ali na kopnu ipak manje nego u petak, uz više sunčanog vremena. No i dalje će biti povremene mjestimične kiše, osobito tijekom vikenda, kada su mogući i pljuskovi s grmljavinom.

Nestabilno će u subotu biti i na srednjem Jadranu i posebice južnom, a sasvim suho ne može se baš posvuda jamčiti ni u sunčaniju nedjelju, pa ni u pretežno sunčan i malo topliji ponedjeljak. Umjerene bure i maestrala bit će samo ponegdje...

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.