Oblačnije i nestabilnije, ali ponegdje i malo toplije

Nakon kratkotrajnog razdoblja diljem Hrvatske suhog i barem djelomice sunčanoga vremena - slijedi nam nova promjena. U četvrtak će kiše i grmljavine biti samo ponegdje u kopnenom području, posebice na zapadu, te na sjevernom Jadranu, a kišovitije će biti tijekom oblačnijega i većinom svježijega petka, kada su pljuskovi i grmljavina mogući i u Dalmaciji. Na sjevernom će Jadranu ponovno zapuhati umjerena i jaka bura, podno Velebita mjestimice vjerojatno i s olujnim udarima. Tijekom vikenda ponovno u većini krajeva više sunčanog vremena i porast dnevne temperature zraka uz slabljenje bure, ali još posvuda ne i suho.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

U četvrtak oblačnije, nestabilnije...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i vrlo toplo. Sredinom dana i poslijepodne uz umjeren i jak razvoj oblaka može biti lokalnih pljuskova, osobito u zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 27 i 29 °C.

Malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prijepodne biti djelomice sunčano, a od sredine dana porast naoblake i mogućnost za pljuskove i grmljavinu. Potkraj dana i u noći na petak jače pogoršanje s češćom kišom. Vjetar slab, poslijepodne i umjeren sjeveroistočni.

U gorskim krajevima promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, osobito poslijepodne i navečer. Na sjevernom Jadranu prijepodne djelomice sunčano, a poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka ponegdje pljuskovi i grmljavina. Ujutro uz obalu slab burin, a zatim tijekom dana slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, uz obalu između 19 i 21 °C, a najviša dnevna od 21 do 23 °C, na moru između 25 i 27 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano i vrlo toplo, mjestimice i vruće. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16 °C, uz obalu između 20 i 22 °C. Najviša dnevna uglavnom od 27 do 30 °C."

U petak i subotu ponegdje kiša, na Jadranu i bura, pa stabilnije, mirnije, toplije...

"U petak u unutrašnjosti promjenljivo i svježije, s kišom, ponegdje vjerojatno i izraženijim pljuskovima. U subotu djelomice sunčano, a kiše još ujutro može biti na istoku, poslijepodne na zapadu. U nedjelju barem djelomice sunčano i toplije.

Na Jadranu do subote djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho. U petak će mjestimičnih pljuskova i grmljavina biti osobito u Dalmaciji, a u subotu ujutro većinom na južnom Jadranu. U nedjelju pretežno sunčano. U petak će na sjevernom dijelu zapuhati umjerena i jaka bura, koja će se u noći na subotu proširiti na veći dio obale, a prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. Od nedjelje vjetar većinom slab.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka
vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.