Preventivno zaštitite voće i povrće, ali i pazite na karencu

Pred nama je neuobičajen srpanjski tjedan, barem što se topline tiče. Naime, temperatura zraka – dnevna i noćna, bit će nerijetko ispod prosjeka za ovo doba godine, osobito na kopnu. Najviša temperatura zraka oko 30 °C vrlo će vjerojatno biti sredinom tjedna i moguće na njegom kraju. Ostali će dani biti svježiji. Na kopnu će i jutra biti svježa, osobito u prvoj polovini tjedna.

Prevladavat će većinom suhe prilike, pogodne za nastavak poljoprivrednih radova. Kratkotrajna kiša je vjerojatna u drugoj polovini tjedna i to u uglavnom u unutrašnjosti. Ipak i malo kiše uz visoku vlagu i toplo vrijeme dat će idealne uvjete za zarazu i razvoj biljnih bolesti i štetnika. Stoga suho vrijeme idućih dana iskoristite za preventivnu zaštitu vinove loze, ali i ostalog voća i povrća. Kako je sad razdoblje dozrijevanja i berbe plodova treba paziti na duljinu karence. U Dalmaciji će pak ostati suho i trebat će uporno zalijevati biljke s kratkim korijenom.

Temperatura tla na desetak cm dubine će se sniziti. Vjerojatno će biti od 20 °C u gorju do 28 °C u Dalmaciji. Iako manje toplo, topline u tlu će biti dovoljno za klijanje i nicanje tek posijanih i posađenih kultura. Bilo da planirate žetvu, iznova sijati i saditi ili pak zelenom gnojidbom pustiti tlo da se obnovi, računajte da će suho i malo svježije vrijeme sredinom srpnja biti pogodno za radove koji su vam važni.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je nedjeljom na HTV1 u 12,30 sati te ponedjeljkom oko 14,05 sati, a i na HRTi platformi.